Стиже асфалт на "стару границу"

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 08. јул 2018. године Друштво Коментари

Пут Јавор - Ивањица (foto: Д. Гагричић)

Путем преко Калипоља и Јавора повезују се општине Нова Варош и Ивањица.

Баш код карауле и царинарнице на Јавору, на граничној линији која је раздвајала Отоманску царевину и Кнежевину Србију у 19. и на почетку 20. века, за који дан спојиће се два пута и омогућити асфалтна веза између Нове Вароши и Ивањице.

Са ивањичке стране асфалт је на "стару границу" стигао пре три деценије. Последња деоница од 3,3 километра у нововарошкој општини гради се кроз село Љепојевиће, захваљујући томе што се на Јавору обележава 140. годишњица независности Србије, извојевана у два српско-турска рата 1876-1878. године.

Љепојевићи, село на 1.300 метара надморске висине, годинама су делили судбину комшија у Старом Влаху, којима су историјске прилике и географска удаљеност - загорчавале живот.

- Иако у општини предњачимо по гајењу стоке и производњи млека и сира, а некада се овде товарило и по 150 вагона кромпира - међу последњима смо недавно добили асфалтну везу са центром општине - подсећа Драган Иванковић, сеоски активиста, који одавно обија општинске прагове. - Срећна је околност да нас нису заборавили они који одају почаст јунацима палим на Калипољу и по овим висовима.

У плодном Калипољу, због кише, увелико су закаснели пољски радови, нико у зреле траве да унесе косу, бразде у кромпириштима пуне воде... Горштаци свикли на муку, гутају горко ко слатко, загледани у трасу што вијуга према Јавору, а путари је поткивају белим каменом из оближњег мајдана.

- Остарисмо чекајући да асфалт пређе "стару границу". Па, нека и нама једном сване - говоре Недељко и Зоран Иванковић. - Три млекаре се овде јагме за млеко, биће сад још оштрија конкуренција. Неће више купци стоке зановетати како не могу да дођу од блата преко Калипоља... И деца ће лакше ићи у школу...

Ивањички "Путеви" ужурбано раде, упркос невремену које недељама окива јаворске висове. Технички директор Милан Радовић каже да ће пре Петровдана завршити пут ширине три и по метра, са свим пратећим објектима, за шта је држава издвојила 25 милиона динара.

Осматрачница

Крак пута стићи ће и под брег Молитва, на коме је камени белег попут осматрачнице. Подигнут је пре 16 година, у знак сећања на Калипољску битку, 24. јуна 1876. године. Био је то први бој којим су почеле операције Ибарске војске на Јавору у Првом српско-турском рату, у народу познатом као Јаворски рат. Вазална Кнежевина Србија, која је Османлијама плаћала данак, овде је, као и у долини Мораве и Нишаве, повела битку за независност.

Три бригаде Српске војске - Ужичка, Рудничка и Шабачка - пошле су браћи у походе, да сруше карауле и царинарнице, зидане да векују на граници, која је хатишерифом од 1833. године утврђена где никад није била, да раздваја исти народ. У бронзи и на камену Молитве записано је да је у Калипољској бици, у једном дану, пало - 500 ратника. 

Договор

Сабор

Јаворски пут ће на Петровдан, 12. јула, како најављују из општина Ивањица и Нова Варош и Хуманитарне организације "Стара Рашка", у саобраћај пустити председник Србије Александар Вучић.

Сабор је на месту где је и започео 1907. године, код некадашње царинарнице и Карађорђева шанца, у чијој близини је захвално потомство тада подигло споменик мајору Михаилу Илићу и јаворским јунацима.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.