Пехари са Сабора двојничара отишли у Мионицу и Љиг

glaszapadnesrbije.rs 26. јун 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Сабор двојничара на Јавору (foto: Сајт општине Ивањица)

Јуче је планина Јавор била планина младости и лепоте. Звуци двојница, фруле, гусала, окарине, дудука, дипли и других старих инструмената на Јавору показали су да стари инструменти на којима су свирали наши преци нису заборављени, да наш народ чува културно благо и да млади настављају традицију, наводи се на сајту општине Ивањица.

По двадесет трећи пут окупили су се свирачи двојница и старих инструмената Србије да покажу своје умеће и како се чува традиција и изворно народно стваралаштво. Посебно радује учешће младих свирача који похађају школу фруле и двојница и на најлепши начин чувају културолошки идентитет Србије.

На планини Јавор на месту где су се 1876. године на Kалипољу испод Јавора сукобиле турске снаге и српска војска, пре тачно 142 године, ковала се српска историја и одређивала будућност читавог српства. Због историјског значаја ове планине „Сабор двојничара и старих инструмената Србије “ одржавамо на Јавору. Света недеља уочи Видовдана већ дуже од једног века на планини Јавор између Нове Вароши и Ивањице посвећена је сећању на јунаке Јаворског рата и команданта мајора Михаила Илића. На планини, на којој је свака стопа заливена крвљу и посута костима српских војника од Првог српског устанка до Јаворског рата и Балканских ратова, успомена на тешке бојеве српске и турске, посебно из 1876.године жива је и данас, као што су живе и легенде о јунаштву мајора Илића.

Од укупно 45 такмичара, 19 двојничара и 26 свирача на старим инструментима, пехаре за прво место понели су: у старијој категорији, двојничар Милић Ћајић из Славковице код Љига, одсвиравши песму „ Једна мала није знала“ и коло „Шумадијски друм “, у млађој категорији на двојницама, Сања Милановић из Мионице која има 12 година са песмом „Ој Мораво“ и „Златиборским колом “. Пехаре за прво место на старим инструментима понели су: у старијој категоријии, Љубо Мијајловић из Рашке на дугој свирали са песмом “Селе Јеле“ и „Старинским колом“ а у млађој категорији, Светозар Шутић из Београда, који има 15 година, на окарини са песмом „Чије је оно девојче “ и „Драгановим колом “.

Награђени (foto: Сајт општине Ивањица)

Друго место у старијој категорији двојничара освојио је Радослав Станић из Пљеваља а у млађој категорији Теодора Ђорђевић из Краљева. Друго место у старијој категорији старих инструмената освојио је Милосав Парлић из Краљева на фрули, а у млађој категорији Јована Вучковић из Краљева на фрули.

Треће место у старијој категорији двојничара освојио Предраг Николић из Приличког Кисељака код Ивањице, а у млађој категорији, Светозар Шутић изБеограда. Треће место у старијој категорији старих инструмената, Душан Љубичић из Врбаса на диплама а у млађој, фрулаш Матија Стевановић из Краљева.

Награђени учесници Јаворског Сабора Награђени учесници Јаворског Сабора (foto: Сајт општине Ивањица)

Поред стандардних награда жири је одлучио да додедли награде у виду диплома за: најбољи јединствени дует двојничара, Сатарић – Ђоковић ( Милутину Сатарићу из Горњег Милановца и Миљојку Ђоковићу из Краљева), дуету младих на фрули Јелисавети и Светозару Шутићу из Београда, младом гуслару Лазару Терзићу из Сјенице, најперспективнијем свирачу Теодори Ђорђевић из Краљева, најоригиналнијем дуету лист-фрула Јованки и Љубу Мијајловићу из Рашке и за аутентичан израз Драгу Матијашевићу из Никшића.

У стручном жирију били су: професорка музичке културе из Ивањице, Анита Пешић Ивковић, професорка музичке културе Александра Савић из Врњачке Бање и професор музичке културе из Краљева на докторским студијама етномузикологије Борисав Миљковић.

Пре почетка такмичења, председница Удружења ТИМ Србије, госпођа Миланка Цветковић, обратила се присутнима истакавши значај одржавања традиционалних манифестација у Ивањици и уручила Сертификате о категоризацији манифестација.У име организатора, сертификате је примио директор Дома културе Милан Крунић. Иначе категоризација манифестација Србије је кренула из Ивањице и том приликом Сабор двојничара и старих инструмената и Фестивал српске изворне песме категоризовани су другом категоријом, Звуци Голије, Мучња и Јавора трећом а Нушићијада је добила прву категорију.

У ревијалном делу док је жири оцењивао такмичаре, око хиљаду посетилаца манифестације забављале су изворне певачке групе: Бисери Моравице, Оморика, дует Вукићевић Ковачевић – мајстори фруле, здравичар Јарослав Ниџовић из КУД-а „Танаско Рајић“ и Браћа Коларевић који су као добри домаћини песмом пожелели добродошлицу на Јавор свим такмичарима и посетиоцима.

Организатори манифестације су Дом културе Ивањица, Месна заједница Кушићи и Основна школа „Мајор Илић“ из Кушића. Генерални покровитељ општина Ивањица, а манифестацију финансијски подржава Министарство културе и информисања Републике Србије.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.