Несигурне ћуприје на Тисовици

zlatarinfo.rs ( Д.Гагричић ) 14. јун 2018. године Друштво Коментари

Трулеж и немар  – изјанђале и греде и под Шеовића ћурије (фото: Д. Гагричић) Трулеж и немар – изјанђале и греде и под Шеовића ћурије (фото: Д. Гагричић)

Невоље остарeлих села, а немар вреба на два прелаза у Штиткову. Пала брвна Кезове и Вуковића ћуприје између Трудова и Дебеље.

Две ћуприје преко Тисовице у Штиткову несигурне су за пешачки прелаз.Намернике вребају опасности, поготову при  већем водостају, кад  река надође у дане великих киша или с пролећа, пошто „пукне снег у Јавору“, па носи и читава стабла и заплави околне луке.

Иако је саграђен пре 25  година, бетонски мост на путу Нова Варош – Штитково – Ивањица, код Калајитске воденице и раскрснице за Трудово, још нема  ограду??!Ово је главни друмски мост на целом току реке од Јавора до Смудинога (уз онај прелаз од цеви, у горњем току). 

Метална ограда се, кажу, годинама  потуцалаа испод стреха кућа у центру Штиткова и сад је, на срамоту мештана,  иза неке гараже. Нико да се сети, поведе акцију и спречи несрећу јер је, очигледно -  угрожена безбедност пешака!?

Без ограде,  главни друмски прелаз на Тисовици, код Калајитске воденице Без ограде, главни друмски прелаз на Тисовици, код Калајитске воденице (foto: Д. Гагричић)

 Дрвена ћуприја, звана Шеовића, на путу од Врела преко Палежа до Боровите Главице - одслужила је своје.Греде су труле, ограда се љуља, а кроз  под сваког дана може да пропадне неко од мештана, чобана, пролазника  јер је  недавно крпљен  дашчицама и окорцима?! 

Мештани су у невољи затражили помоћ од општинског Одељења за инвестиције: једни кажу да би добродошла шасија камиона, док други тврде да је кратка за распон  између камених стопа моста, па предлажу  метални профил попут шина на прузи. Такви носачи ћуприје су на месту званом  Прогон, од Горњег Трудова према Божетићима. А и овде, подсећају мештани, треба мењати отруле даске...

Пале су и несталa брвна две дрвене ћуприје на Тисовици:  Кезова, испод засеока Џекулићи и  у засеоку Вуковићи, што су спајала Дебељу и Трудово... Помињани су неки дародавци...

Нестало је сеоских активиста, месне заједнице су на издисају јер су без средстава, а чланови и руковoдства се често бирају – реда ради, углавном због промоције појединаца, такозваних странака и интересних група. 

Као да сви полако  окрећу леђа остарелим селима...!?

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.