У недељу пред Видовдан Јаворски сабор двојничара

varoške novine ( Д. Гагричић ) 13. јун 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Чувају традицију – учесници Јаворског сабора пре две године (foto: Dom kulture)

Такмичар који на смотри народног стваралаштва три пута за редом освоји прво место стиче звање „мајстор двојница“.

У недељу пред Видовдан, 24. јуна, код шумарске куће  на Јавору одржаће се „Јаворски сабор  двојничара и старих инструмената Србије“. Звуци древних инструмената ће, по 23. пут,  окупити свираче, поклонике наслеђа предака  и љубитеље старина.    

Јаворски сабор организује се у знак сећања на Калипољску битку, први бој у Јаворском рату, 23. јуна 1876. године. Тако се  наставља традиција  народног вашара од 1907. године, када је народ подигао споменик мајору Илићу и јаворским јунацима, на две стотине метара од границе Кнежевине Србије и Отоманског царства.Свирачи ће  показати умеће баш на месту некадашње царинарнице, недалеко од Василијине чесме. 

Сабор организују Дом културе „Ивањица“ из Ивањице, Месна заједница Кушићи и Основна школа „Мајор Илић“ из Кушића, уз покровитељство Министарства културе и информисања у жељи да чувају традицију, изворно народно стваралаштво и културни идентитет.

Извођаче чекају пехари за прва места  у млађим и старијим категоријама,  а такмичар који три пута за редом  победи стиче звање „мајстор двојница“. Уз дипломе и захвалнице, жири ће доделити и награде  за младе таленте и  најмлађе учеснике смотре народног стваралаштва. За учешће на Сабору заинтересовани се могу пријавити (032/ 661-087) Дому културе у Ивањици.

У легендама и песмама у Старом Влаху и ширем крају чувају  се  успомене на мајора Илића и  јаворске јунаке, догађаји и ратници проносе се кроз славе и светковине. У недељу пред Видовдан народ долази на вис, код белог обелиска и својим прецима и јунацима на гробљу ратника и  крај Карађорђева шанца запале свећу и прекрсте се, уз речи: „Бог да им душу прости, вечна слава и хвала им!“

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.