Милешевски јубилеј сабира пуноћу српског бића

milesevskaeparhija.rs 26. април 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

У уторак, 24. априла 2018. године, у епископској резиденцији у Пријепољу настављени су разговори чланова ужег Одбора за прославу јубилеја 800 година манастира Милешеве.

У разговору су учествовали Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, председник Општине Прибој г. Лазар Рвовић, директор Музеја у Пријепољу г. Славољуб Пушица, начелник Полицијске управе у Пријепољу г. Синиша Цвијетић, настојатељ манастира Светог Николе у Бањи Прибојској архимандрит Теофил, секретар епархијског Одбора за прославу јубилеја протојереј-ставрофор Марко Папић, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, и секретар Епархије милешевске протојереј Бранислав Стојановић. Председник Општине Пријепоље г. Драгољуб Зиндовић био је оправдано одсутан.

Преосвећени Епископ Атанасије је на почетку састанка нагласио да је прослава јубилеја заједничко дело свих данашњих Срба који живе у српским земљама и расејању и да је потребно да се око њега уједни и окупи пуноћа српског националног бића: – Осамстогодишњица Милешеве је једна велика шанса поновног сабирања Срба и због тога је потребно створити здраво језгро најпре унутар нас самих у Епархији милешевској заједно са другим људима добре воље, од знања и искуства из различитих области који ће допринети да се јубилеј манастира обележи свечано, достојанствено и у најлепшем светлу, како то Милешева и заслужује. Радићемо предано, надограђујући се на све оно што су  претходне генерације у Милешеви урадиле.

Епархија милешевска може рачунати и на подршку локалне самоуправе у Прибоју која ће у обележавање јубилеја укључити све своје расположиве капацитете, потврдио је Лазар Рвовић и истакао да је веома важно да све општине на територији Епархије узму активног учешћа у овој прослави.

Славољуб Пушица је рекао да сви учесници у обележавању осамстогодишњице милешевске светиње морају бити на висини свог задатка јер се осам векова једном слави. Према његовим речима, Срби често нису ни били свесни значаја Милешеве и да је ово прилика да се прослава подигне на највиши могући ниво  и да се кроз научни, културни, уметнички и духовни приступ укаже на посебно место које овај манастир има у српском националном бићу, подсећајући  да је  седам пута рушен и обнављан и да су у њему крунисана два краља, Твртко Први Котроманић и Стефан Вукчић Косача.

Полицијска управа у Пријепољу ће обезбедити све потребне услове да прослава протекне у најбољем реду, рекао је начелник Синиша Цвијетић.

На наредном састанку размотриће се предлози за чланове ширег Одбора Епархије милешевске за прославу јубилеја, буџет, као и календар предложених активности.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.