Берићетан Ускрс за хотелијере и сеоске домаћине на Златару

ppmedia.rs 10. април 2018. године Туризам Коментари

Сунцем окупан Златар био је прави магнет за туристе током празника Сунцем окупан Златар био је прави магнет за туристе током празника (foto: ppmedia.rs)

Након Ускрса туристички радници на Златару задовољно трљају руке, сунчано време и неколико нерадних дана у доброј мери попунили су хотеле и апартмане.

По првим проценама на овој планини, за време празника, боравило је више хиљада гостију, како из Србије тако и из иностранства. За тродневни аранжман у просеку је требало издвојити, за четворочлану породицу од 20 до 30 хиљада динара у зависности од категорије хотела, док је у сеоским домаћинствима та цена била знатно нижа.

Вишемилионско улагање у туризам од стране локалне самоуправе и привредника, које се огледа у изградњи нових хотела и побољшању инфраструктуре почели су да дају резултат када је развој ове привредне гране у питању, па се тако број гостију повећава из године у годину. Приступачне цене, квалитетна услуга, чист ваздух и здрава храна главни су били мотиви за туристе да нерадне дане током Ускрса проведу на Златару. Најбронији посетиоци су по традицији београђани, новосађани и нишлије, али оно што свакако радује све туристичке раднике, јесте повећан број гостију из иностранства. Ту предњаче пре свих они из суседних земаља Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Бугарске али има и оних који су посегнули чак из Русије, Украјине и Кине да би видели једну од најлепших планина у Србији.

Златар током Ускршњих празника Златар током Ускршњих празника (foto: ppmedia.rs)

– После веома успешне зимске сезоне, интересовање туриста за планину Златар се наставља и у пролећним месецима. За време Ускрса сви смештајни капацитети су били попуњени. Радује чињеница и да су већ сада распродати готово сви аранжмани за првомајске празнике – каже директорка Туристичке организације Златар Роса Јаковљевић.

За време Ускрса посла је било и за сеоске домаћине. Па су тако апартмани били пуни, цена се кретала од две до четири хиљаде динара по једном дану. Да од бављења сеоским туризмом може лепо да се заради, прича домаћица Зорица Гавриловић власница виле „Зорка“ на Златару.

Зорица Гавриловић власница виле Зорка на Златару Зорица Гавриловић власница виле Зорка на Златару (foto: ppmedia.rs)

– У последњих неколико година обим посла се знатно увећао, па може пристојно да се заради, ако се рационално води рачуна о свим трошковима које изискује пословање. Најам апартмана од 35 квадрата кошта четири хиљаде динара, док су они са мањом квадратуром јефтинији. Гости нам углавном стижу из Војводине и Београда, било је и странаца – истиче Зорица која у својој вили може да смести око 30 гостију и овим послом се бави једну деценију.

Буђење туризма на Златару значајно је за цео нововарошки крај. Тренутно на овој планини има око 1.000 лежајева за издавање. Госте када стигну, највише интересују меандри Увца изнад којих лети белоглави суп, затим посматрање и обилазак три језера, као и посета бројним црквама и манастирима. На крају незаобилазно је и пробати златарски сир и хељдопиту и чути изворно певање „из вика”.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.