Зашто је Нова Варош „богати сиромах“?

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 20. март 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo „Златне капи“ Увца потопиле лепоту – мост на Жвалама ( Архива Библиoтеке)

Поправка скелe у Кокином Броду покренула и друга питања заточеника Златарског језера, која годинама треба да решавају ЕПС и држава. Зашто нико од оних што у земљи „ведре и облаче“ не дође у Стари Влах и понуди фабрику да се колико-толико спрече сеобе?

Група мештана Амзића, Доњег Трудова, Ојковице  и Дебеље зимус је пред  камером регионалне ТВ станице  изнела муке због неисправне скеле на Златарском језеру у Кокином Броду.

Док бродић „Увац“, који може да повезе 12 путника, недељно пет пута саобраћа до засеока заточеника Златарског језера, само је једном у последње три године испловио са скелом за превоз терета. Мештани, кажу, муче се  да превезу  дрва, машине, стоку, кућне потрепштине, грађевински матријал...Возе их около, кроз беспуће, а зими мећава завеје засеоке на некадашњем ушћу Тисовиице у Увац...

Упућујући вапаје  да  "Дринско-лимске хидроелектране" отклоне квар,  како би  ублажили муке и олакшали живот оног малог броја преосталих становника, мештани су,  само да скела крене, понудили  –  да  сносе део трошкова поправке...

Великодушно, нема шта?!?!? Ако ништа друго – понуда да одреше кесу  је засмејала ТВ гледаоце, познаваоце прилика. Док једни кажу да би та помоћ била кап у мору, други рачунају да ли би у јавним набавкама и тендерима  залегла силна имовина газда испод Смудинога?

А можда су мештани хтели да узазову сажаљење, инат  или револт “великог bрата“ ЕПС-а, па да они  кажу: „Па зар ви дрвосече из Смудинога и са ојковачке прљуше нама да помажете...?“ 

Комшије, пак, упозоравају невољнике на обалама језера да причивају паре? Могу им, кажу, затребати, ако не за поправке пута преко Смудинога и чишћење  пропуста и канала, те крчење стабала што  држе једину везу са светом  у хладу, а оно да, дерући опанке и,  уз чашицу, са власницима имања у Доњој Дебељи реше имовинске односе за градњу  „обилазнице“,  како би се решили   успона Иванова главица, који задаје невоље и возачима аутомобила и камионима са грађом. 

Вапаји без  одјека, селима тону лађе и наде Вапаји без одјека, селима тону лађе и наде (foto: Д. Гагричић)

„Случај скеле“ је и подсећање да су  села на обалама и у залеђу  градњом хидроенергетског система на Увцу пре скоро шест деценија платила велики цех. Уз потапање огњишта, овде се у матичне књигеу уписују  једино мртви, па се демографска слика може свести на неколико речи: лепа села брзо опустела.

На језерској површини сабласно одјекују питања која припадају оном поодугом списку нерешених и што годинама загорчавају живот грађана, а везана су  за  Електропривреду и државу:

-  Ко то у бункере склања питања о прекиду или лошем снабдевања струјом? Што поред језера и у залеђу нису изграђени путеви? До кад ће држава претити рушењем викендица на језеру, за које наплаћује порез,  уместо да, као у свету, решава питања заштите језера, планске градње и о(п)станка околниох села?

Понекад им, подсећају мештани, дан кратак за чуђење. Јер, џаба ти та лепота, дивљина, шуме, кад – нема људи!

Угашена огњишта  у засеоцима  под Смудиногама Угашена огњишта у засеоцима под Смудиногама

- Има ли ко под капом небеском да чује за наше невоље? Могу ли вапаји да пређу  Борову Главу, некако да стигну до врха ЕПС-а, министарства енергетике, до табора странака, до оних што „ведре и облаче“...? Има ли то ко да пренесе горе?  Можда нико неће, не сме...? Или, што је горе – да их нико у престоници не слуша !? А толико представника власти, странака,  те координатора, посланика, повереника – језди за Београд?!

И све нешто данима думам: па  народ, бре, уобразио да се нешта пита? И још  тражи од државе и  власти, која се по ваздан заклиње у село, да им решава проблеме....Ко да они немају пречих ствари?!

„Увац ради –  Београд се гради!“

Званичници и њихова статистика рећи ће: жалила се шака људи.  А заточеници језера никако да реше енигме или дилеме:

- И што неко горе не каже нашу јадиковку: „Увац ради, Београд се гради“! Што не израчунају колико су нам узели, колико узимају од природних добара, а враћају мрвице? До када ћемо због „златних капи“ Увца и киловата бити - „богати сиромаси“? Што нам не понуде неку фабрику, да  у овој сиротињи спрече сеобе?!?? А како да нам доведу инвеститора, кад нам овамо, и у читав Стари Влах,  нико од кључних играча  и не долази, осим једног земљака? Ми немамо прилику да им то скрешемо у брк! С друге стране, кад дође  директор ЕПС-а – сакрију  га од народа, одведу  у засеок где су куће  близу и трфостанице, па им не чкиље сијалице?!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.