ПИО: Основице важе годину дана

ppmedia.rs 09. март 2018. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo

Први пут од ове године основице за самосталне уплате доприноса примењују се од 1. јануара, важе целе године и неће се, као до сада, утврђивати на свака три месеца, одлучио је Управни одбор Републичког фонда ПИО.

Према речима Владимира Станковића, директора Сектора за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања ПИО фонда, ову измену условила је измена Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање. По њему, почев од 1. јануара 2018. године, најнижа основица износи 35 одсто просечне републичке зараде за претходних 12 месеци почев од месеца новембра у години која претходи години за коју се утврђују и плаћају доприноси.

– Пре наведених измена, основица доприноса се утврђивала на кварталном нивоу, тј. на свака три месеца, тако да ће новина да иста основица важи за целу годину сигурно олакшати осигураницима који стаж уплаћују на овај начин – каже Станковић.

У случају оваквог вида осигурања, осигураници бирају једну од 13 основица на основу које ће плаћати доприносе. Допринос за пензијско и инвалидско осигурање износи 26 одсто од основице, а коју ће осигураник изабрати, не зависи од стручне спреме, већ само од финансијских могућности.

– У обавезно осигурање у складу са чланом 15 Закона о ПИО могу да се укључе они који нису обавезно осигурани, односно не користе пензију, нису запослени и не обављају самосталну, пољопривредну или другу делатност – објашњава наш саговорник.

– Ову могућност закон предвиђа за све грађане старије од 15, а млађе од 65 година. – Закон предвиђа да се својство осигураника стиче даном подношења захтева, а изузетно, на захтев може се стећи најраније 30 дана пре дана подношења захтева.

Самостална уплата доприноса може да буде и са прекидима и у складу са могућностима, односно избором једне од понуђених основица осигурања. Уколико осигураник из било ког разлога није у могућности да уплаћује допринос, неопходно је да поднесе захтев за престанак осигурања.

– Највећи број грађана који на овај начин уплаћују доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, више од 50 одсто њих, одлучује се на најнижу основицу, а то чине углавном у краћем периоду до запослења или до момента стицања услова за одлазак у пензију – каже Станковић. – Од 2003. године, када је законом први пут предвиђена ова могућност, до данас око 270.000 особа уплаћивало је доприносе по овом основу, док тренутно има око 34.000 активних уплатилаца.

Најнижа– 23.053 динара

Најнижа основица износи 35 одсто просечне републичке зараде за претходних 12 месеци почев од новембра у години која претходи години за коју се утврђују и плаћају доприноси, што је за 2018. 23.053 динара, а највиша пет просечних плата, односно 329.330 динара. С обзиром на то да допринос за ПИО износи 26 одсто од основице, осигураници ће за своје месечне уплате у овој години издвајати од 5.993 до 85.625 динара.

Извор: новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.