Споменик јунацима отаџбине

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 31. јануар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo На плавом правоугаонику (у првом плану) биће споменик – извод из пројекта уређења Трга (Фото архива СО)

Рад академског сликара Боривоја Јовановића у славу и част 1.200 палих јунака у ратовима 1912-1918. године. Белег на Тргу војводе Петра Бојовића биће подигнут до 1. новембра.

- Тендер за изградњу споменика ратницима 1912-1918. године на Тргу војводе Петра Бојовића биће раписан у петак, 2. фебруара.

Ову вест је  у уторак увече, на годишњој и изборној Скупштини Удружења потомака ратника 1912-1920. године, саопштио Радосав Васиљевић, преседник Општине и председник Одбора за подизање споменика. додајући да теку и припреме за остале активности којима ће се обележити два јубилеја: 100-годишњица ослобођења Србије у Великом рату  и 160 година од рођења војводе  Петра Бојовића.

Подсећајући да се коначно реализује иницијатива Удружења и  подиже достојно обележје  у славу и част 1.200  ратника ове општине, који су оставили животе на бојиштима,  Васиљевић је рекао:

- Немамо право на заборав! Не смемо заборавити историју и претке. Треба да се стидимо ако не можемо изградити споменик јунацима.Коначно је, 20 година после подизања споменика Бојовићу, на ред дошла и ова обавеза и одавање почасти ратницима, без којих наш славни земљак не би био војвода.У општинском буџету је  обезбеђено 1,4 милона динара за споменик и  одуживање дуга прецима реализује се у оквиру пројекта уређења Трга. Тај посао  кошта 48 милиона динара, од чега ће Министарство привреде Србије издвојити 20 милиона динара.

Тендер за изградњу белега ратницима расписује се 2. фебруара  (фото Н. Петрић) Тендер за изградњу белега ратницима расписује се 2. фебруара (фото Н. Петрић)

Одбор за подизање споменика је, према речима Васиљевића,  прихватио идејно решење академског сликара Боривоја Јовановића из Ужица, иначе Нововарошанина, својевремено професора у Гимназији.  Споменик је од прохрома, што је необично за наше прилике ( више појединости о изгледу и порукама белега у наредном прилогу на порталу Златаринфо).

– Споменик ће бити откривен на Дан општине, 1. новембра и то  може бити централна манифестација обележавања века победе у Првом светском рату у западној Србији. Надам се да ћемо до тада имати најлепши трг – рекао је Васиљевић,  

Чланови Удружења су истакли да су ратници херојством заслужили много више и да треба  наставити и исправљање  осталих неправди.То се односи, пре свега,  на активности установа задужених за бригу о културно-историјском наслеђу.

–  У пре пет година отвореном Завичајном музеју, одељењу ужичког Народног музеја у једној од најстаријих и најлепших старих зграда у Новој Вароши, недостају поставке о догађајима из 20. века. Годинама тражимо да се настави  обећано проширење и да град, пре свега, пошто је то сад прилика, добије   изложбу о Великом рату и експонате  који ће подсећати поколења и сведочити  о животу и делу војводе  Петра Бојовића. Тамо, међутим има само један пано, на коме је једна слика славног земљака и уместо податка да је Карађорђева звезда красила груди 16 ратника ове општине  – пише да их је било четири, од којих један, чак, није Нововарошанин – подсетили су представници Удружења и додали: 

- Треба  имати у виду чињенице да  нетрагом нестају сведочанства о Великом рату, да то благо, због немара, није прикупљано. С друге стране, спомен-соба Бојовићу је  голем залогај јер се увелико закаснило, експонати су ретки и углавном у чачанском Музеју и приватним збриркама, па се  може рачунати на реплике, по неку копију.. И поред свега, морамо да  истрајемо и у захтевима   да се о раду, кадровском јачању и судбини Завичајног музеја – коначно полажу рачуни народу и одборницима СО. Ово је изузетно важна установа  за историју, али и културну и туристичку презентацију краја.  

У Музеју неопходна изложба експоната  о Великом рату и војводи Петру Бојовићу – учесници Скупштине Удружења потомака ратника У Музеју неопходна изложба експоната о Великом рату и војводи Петру Бојовићу – учесници Скупштине Удружења потомака ратника

Чланови Удружења заложили су да се у наредном периоду посебна пажња  поклони  каменој књизи предака  и да, поред онога што би требало да буде државна и општинска брига –  чланови Удружења дају допринос  уређењу и  заштити гробова и  гробља у којима су сахрањени ратници. Свако од чланова, како је речено,  у својим срединама  треба да  укаже на ту обавезу, подсети комшије, потомке и родбину,  али и чланове савета  месних заједница  - да су белези подигнути у славу и част ратника, у већини случајева, у лошем стању.

Војвода чека белег јунацима отаџбинских ратова Војвода чека белег јунацима отаџбинских ратова

Међу кључним задацима су и напори да се  подстичу и стварају услови за  штампање   дела  аутора који откривају трагове прошлости и сведочанства о баштини, оних који  осветљавају  историјски допринос наших заборављених предака.

Милан Бјелић председник удружења  

Скупштина Удружења потомака ратника изабрала је Одбор од 11 чланова: Милан Бјелић (председник), Радиша Филиповић (заменик председника), Мићо Чакаревић (секретар), Добрица Бојовић (благајник), Милан Кнежевић,  Драгољуб Гагричић, Радивоје Бујишић, Предраг Коруновић, Миодраг Живковић,  Радован Вранешевић и Мире Шапоњић.

Изостанци и оставке 

Чланови Удружења затражили су од Скупштине општине, која је у два наврата последњих година бирала Одбор за подизање споменика, да попуни његов састав. Неколико чланова не долази на седнице или су поднели оставке, па су тренутно   у Одбору Радосав Васиљевић, Милан Бјелић,  Радиша Филиповић,  Бобан Васиљевић,  Рада Стојановић, Радивоје Бујишић и Милан Кнежевић.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.