Од 1. марта још једна обавезна вакцинација деце

glaszapadnesrbije.rs 02. јануар 2018. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija / novosti.rs

Правилником о имунизацији предвиђено је да вакцинација деце против бактерије стрептококус пнеумонија (пнеумокока) буде обавезна већ од 1. марта.

За 2018. годину планирано је 165.000 доза пнеумококе полисахаридне коњуговане вакцине, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Доктор Милан Јовановић Батут".

"Активна имунизација против обољења изазваних пнеумококом спроводиће се доступном вакцином код деце са навршена два месеца живота применом три дозе, а ревакцинација у другој години живота једном дозом", рекли су у Батуту. Према проценама Светске здравствене организације (СЗО) више од 1,6 милиона особа умре годишње од обољења изазваних бактеријом пнеумокок, а готово половину чине деца испод пет година живота.

Како су навели у Батуту, ова обољења представљају водећи узрок смртности деце до пет година живота у групи болести које се могу превенирати вакцинама.

Најчешће клиничке манифестације су запаљење синуса или средњег уха и пнеумонија (запаљење плућа) а најтеже менингитис, сепса и облици пнеумоније праћени присуством бактерија у крви који се називају инвазивна пнеумококна болест.

Најчешће клиничке манифестације су запаљење синуса или средњег уха и пнеумонија (запаљење плућа) а најтеже менингитис, сепса и облици пнеумоније праћени присуством бактерија у крви који се називају инвазивна пнеумококна болест.

"Могуће су озбиљне последице након прележане болести. Деца до пет година су у највећем ризику, потом особе са ослабљеним имунитетом и старији. Упркос учесталости и тежини клиничке слике болест се успешно може превенирати имунизацијом", казали су Батуту.

СЗО је 2012. године препоручила увођење вакцине против ових обољења у националне програме, било за групе у ризику (што се од 2013. године спроводи у Србији), било као део обавезне имунизације за одређене узрасте.

Вакцина која штити децу од упале ува и плућа, менингитиса, сепсе и бронхитиса, биће обезбедјена о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.

Новим Правилником и Програмом имунизације предвиђена је и обавезна имунизација особа у посебном ризику од обољења изазваних респираторним синцицијелним вирусом (превремено рођена деца, деца са одрдјеним срчаним манама и слабостима имуног система) од октобра 2018, као и у ризику од варичеле од 1. јануара 2019. године. Предвиђено је и да имунизација људи изложених одредјеним заразним болестима, против хепатитиса А и трбушног тифуса почне 1. јануара 2019. године, док би обавезна имунизација запослених у здравственим установама против одређених заразних болести требало да почне 1. јануара 2020. године.

Препоручена имунизација за одређене узрасте против варичеле, обољења изазваних хуманим папилома вирусима (ХПВ), рота вирусне инфекције и других заразних болести треба да буде у примени најкасније до 1. априла 2019. године.

Извор: Агенције, Новости

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.