Општинске чистачице и портири опет вишак

ppmedia.rs 02. децембар 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Путешествије чистачица и портира општинске управе, које је започело пре пет година, ближи се крајњем одредишту: некој од услужних агенција, а некима од њих, највероватније, и Тржишту рада.

 Након што су 2012. године из Општине невољно прешли у Комунално предузеће, ових дана сустигла их је нова недаћа. У нацрту извештаја Државне ревизорске институције, који још увек није коначан, али је умногоме известан, наведено је да Јавно комунално предузеће може обављати само услуге од општег интереса, а одржавање хигијене и обезбеђење општинске зграде и општинских установа, које обављају путем уговора, то нису.

Поред тога, портире је сустигла још једна отежавајућа околност. Према најновијим законским прописима, од Нове године услуге физичког обезбеђења објеката могу обављати само овлашћене агенције, које имају лиценциране извршиоце ових послова.

Због тога што им, очигледно, измичу и ова радна места, шест чистачица и тројица портира обратили су се председнику општине у нади да се може наћи неко решење и излаз из ове крајње неповољне ситуације.

-Ми смо под притиском раскинули радни однос у Општини. Стављени смо пред свршен чин и постављен нам је услов: или да сами напустимо Општину и пређемо у Комунално, или ћемо добити отказ и отићи на Тржиште рада.То је, можда,била наша грешка, али нисмо имали избора – рекли су бивши општински радници на састанку са председником општине, одржаном недавно.

Уважавајући њихове аргументе и тежак положај у коме су се нашли, председник општине Радосав Раде Васиљевић је указао на чињеницу да је закон неумољив и обећао да ће са руководством Комуналног предузећа размотрити могућност исплате отпремнина и евентуално, изналажење других радних места.

– И за нас ће прелазак на агенцијске услуге бити неповољан, јер ћемо морати да плаћамо високе провизије, које су само мало мање од ваших плата. Али, шта је ту је. Мораћемо да ангажујемо агенцију која на тендеру понуди најповољније услове и при том можемо да замолимо да вас упосле, а да вас вратимо у Општину, то више не можемо – рекао је Васиљевић.

Извор: Варошке новине Дана Шуњеварић

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.