Сложна браћа са Златара оживела фарму

novosti.rs ( Д. Гагричић) 12. новембар 2017. године Друштво Коментари

Бела стада била су ископнела у висовима планине Бела стада била су ископнела у висовима планине (foto: Д. Гагричић)

Запуштена задруга која је мењала власнике и била пред гашењем, сада је на путу оздрављења. На пашњацима напасају 980 оваца и 80 грла крава и јуница, а из њива убрана летина.

Први снегови, што су јесенас поранили на Златару, само су за неколико дана омели напасање 980 оваца и 80 грла крава и јуница и седам коња на пашњацима запуштене фарме у Булатовићима. Из њива, зараслих у коров, леске и трње, овде и у оближњој Вучији, убрана је прва летина последњих година: у амбаре је унето по вагон и по хељде и пшенице, а у подруме преко 70 товара кромпира.

Ове бројке су први резултати предузеће "Сложна браћа" из нововарошког села Дрмановићи на оживљавању некадашње фарме Задруге из Нове Вароши, касније Пољопривреде "Инекс-напретка", која је у годинама транзиције неуспешно мењала власнике и катанце.

- У куповину имања, набавку пољопривредне механизације и стоке и прве радове уложено је преко милион евра - каже Војко Пурић, власник предузећа. - Са фарме од августа у наш хотел "Златарски бисери" на Бабића Брду стижу сир, кајмак, млеко и месо. Набављена је опрема за мини-млекару, припремамо и подизање мање кланице.

Чобани и планинке на фарми "Агрокомбинат" имају пуне руке посла. Стигао је први сточни подмладак: 130 јагањаца сјеничке руде и оваца пиротске расе, а у шталама је 45 телади. Треба и крчити запуштено имање, у околним селима набавити сено за зимску исхрану стоке. Поред некадашњих 6.000 квадрата фарме у Булатовићима, граде шталу за овце...

Први јагањци  "Агрокомбината"

Први јагањци  " Агрокомбуната"

Предузеће "Сложна браћа" се, поред основних делатности - градње путева и дрвопрераде, окреће пољопривреди и туризму, подижући и други хотел. Гостима се на трпези нуде производи овог краја припремљени на старински начин, пре свега бели мрс и ђаконије од хељде. Златарски сир, по рецепту бака, већ неколико година има заштићеном географском порекло.

- "Агрокомбинат" располаже са 480 хектара земље и шума, јер поред имања задруге, купујемо и поседе приватника, па ћемо житом, кромпиром и вештачком травом засејати 40 хектара - истиче Пурић.

- Знатна су улагања у Вучији до које је асфалтирано 3,5 километара пута, па су изграђени апартмани, припрема се ограда за 80 хектара комерцијалног ловишта. Овде ће бити и први ресторан у крају са месом од дивљачи.

Волови, јагњад и овнови са чувене фарме Борисављевића на Златару у 19. веку и првим деценијама 20. века стизали су до Солуна, Сарајева и Дубровника, а летњиковци трговаца и велепоседника били су прва клица туризма на планини.

Запослени ужурбано обнављају објекат

Овчарник - Фарма у Булатовићима

Граде и далековод

Због шест километара далековода кроз шуму и дотрајалих бандера, несигурно је снабдевање струјом фарме у Булатовићима, па се планира градња далековода од Камаришта. Бушењем бунара овде су се дали у потрагу за већим количинама воде.

Санке и школа јахања 

Зимску понуду хотела "Златарски бисери" и скијалишта "Златар", "Сложна браћа" обогатиће вожњом санкама, које ће вући коњска запрега и школом јахања. За који дан, при температури од минус седам, прорадиће топови за вештачки снег.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.