Јелић: Колицију треба проширити да нико не буде у опозицији

glaszapadnesrbije.rs 15. октобар 2017. године Друштво Коментари

Nikola Jelić novi predsednik skupstine opstine Председник скупштине Никола Јелић (foto: glaszapadnesrbije.rs)

Председник Скупштине општине Нова Варош, Никола Јелић каже у интервју за Глас западне Србије да су се страсти у тој општини стишале након формирања нове владајуће већине, додајући да је битно да се локална самоуправа води у правом смеру.

Да ли се смирила политичка ситуација у општини Нова Варош, од победника до издајника, у којој сте ви групацији? Сврставају вас и на једну и на другу страну?

Први сам имао снаге и храбрости не зато што ме неко на то приморао, ја сам као човек који води Скупштину општине Нова Варош сматрао да Српска напредна странка (СНС) мора да уђе у власт. Могу да спочитавају и да спинују шта хоће, да је цена мог учлањења у СНС, нико ме на то није терао. То је само лакше, боље функционисање општинске власти. Залагао сам се, а то могу да потврде и политичари, за велику коалицију, нема потребе да ико буде опозиција. Нама фале кадрови, одселише нам се људи, лоше поруке дајемо нашој деци који су завршили факултете. Имам троје деце, једно ми је на докторским студијама не планира да се врати у Нову Варош зато што не може нигде да ради, нема места. Залагаћу се да се ова коалиција прошири не да буде само 20 одборника, попричаћемо са свима. Не морам ја да будем председник скупштине, није ми то отац остави. Битно је да општину водимо у правом смеру.

Каква је ваша сарадња са председником општине?

Чисто пословна, каква и треба да буде и каква је била и пре годину дана. Ја сам законодавни део, он је извшни, сарађујемо коректно. Имали смо прошлу веома коректну скупштину, неки људи су одлучили да оду у опозицију, то је њихово право. Ту има много квалитетних људи, приватника, инжињера знам да неће бојкотовати рад локалне самоуправе.

Да ли вам Нова Србија замера на сарадњи са СНС?

Отишао сам у опозицију када је мој лидер био на врху државе у коалицији са СНС и то му нисам замерао. Локалне самоуправе имају свој живот. Схватам мог лидера, има неке друге циљеве, можда нешто види што ја не видим. Морам да гледам живот моје локалне самоуправе, нико мене не пита шта се дешава у Чачку. Морамо да будемо одговорни према бирачима који су нас бирали.

Опозиција тврди да сте прекројили изборну вољу грађана тако што сте направили власт са СНС и да грађани нису гласали за њих?

Што се тога тиче ја сам самостално наступао на изборима и освојио сам колико сам освојио. Нити сам обећавао никоме да ћу бити у коалицији са овим или оним. За мене су битни људи, шта ко може нешто да уради. Лако је причати за скупштинском говорницом. Треба предузети одговорност, предузећа, треба покушати да нам се врате млади. Друго, нисам ни био у позицији да прекројим већину, да ли ја могу да утичем као политичар, наравно да могу питам се нешто имам свој глас. Али, претходна владајућа већина је бројала 16 самном и да нису послушали мене, хипотетички причам, да нису хтели да направе власт са СНС, истерају мене у опозицију и они су могли да функционишу.

Шта грађани могу да очекују, да ли се види неки напредак и помак. Рекли сте и ви и представници групе грађана да ће одмах стићи инвестиције, да ли су на помолу?

Инвестиције сигурно долазе, ја сам био на пар разговора. Подржавам Рада у том смислу, знам да ће да дође, требају нам неки папири, крај је грађевинске сезоне. Имамо проблема у самом функционисању у том смислу немамо довољно средстава морамо да се боримо и да покажемо добру вољу. Неке инвестиције ће доћи током јесени. Био сам у влади у Канцеларији за јавна улагања где сам ишао са замеником председника општине, прошао нам је пројекат, потписујемо уговор, сада смо у предизвођачком делу. Ради се о енергетској ефикасности нове основне школе, инвестиција од 50 милиона где су нам одобрили средства.

Нисте баш ефикасни, то се показало и на овом хотелу где се дозвола чека годину дана?

Папирологија, већ смо три пута имали тај генерални план на јавном излагању и увек се појаве по два, три незадовољна инвеститора са новим идејама. Војка Пурића разумем.

Да ли може да има проблема?

Шта мислим не смем да кажем у камеру, али просто живот не сме да чека. Војко мора да настави своју инвеститицију. Локална самоуправа и држава морају да су свесне да је инвеститор сада темпиран како финансијски тако и организационо. Сад да ли је то могло овако или онако. Знам да је он могао да започне градњу под старом грађевинском дозволом. На скупштини ћемо изгласати нови регулациони план и он ће добити проширење, могло је то да се уради. Одговорност је сигурно на локалној самоуправи што нисмо на време усвојили регулациони план.

Радили сте неки пут, ко је то финансирао?

Од пре неколико месеци сам директор Шумског газдинства Пријепоље, Прибој, Нова Варош, и оно на шта сам хтео да бацим акценат је поправка путева које су управо Србијашуме уништиле експлатацијом својих сировина, извлачећи шуме.

То је био један проблем вишегодишњи на који су указивали грађани?

У више наврата сам био и председник СО Нова Варош где су долазили грађани и жалили нам се. Имали смо свакаве ситуације да нам оборе стабла и препрече пут. Локална самоуправа прави путеве, па наиђу не Србијашуме, него наиђу људи којима смо ми продали нашу сировину и они униште путеве. Ми немамо своје камионе да би их ми уништавали. Али ако немамо новац опредељен за крпљење асфалта, можемо да поправљамо путеве. Оно што сам ја као управитељ ове управе у Пријепољу променио је сигурно експлатација нашег рудног богаства, позајмишта, тампона познатог за поправку тих сеоских макадамских путева, јер док се извуче грађа поломе се путеви.

Где сте радили и шта?

Више путних праваца смо радили. Урадили смо правац Смудиноге који дуго нисмо могли да средимо, завршили смо за три, четири дана. Ради се о људима који су били одсечени од пуштања језера Кокин брод, то траје 40-50 година. Они немају други правац или да иду чамцима до својих кућа. Поправили смо им пут и затегли колико је то могуће у дужини од пет километара, има доста мештана, али и викендаша што нашој локалној самоуправи и те како значи. Затим пут на Бабинама од три, четири километра у сарадњи са општинама Пријепоље и Прибој, сада правац од два и по километра од цркве на Златару до Трипковића кућа, огромно је викенд насеље, а доста има и мештана. Управо радимо план рада за целу наредну годину, зато што смо ЈП, то до краја октобра мора бити на влади за усвајање. Али, сигурно ћемо увек бити сервис локалним самоуправама. Свим представницима локалних самоуправа сам послао писмо и позвао да удружимо средства колико можемо у смислу материјала, камиона, булдожера. Трудићемо се да нас грађани Пријепоља, Нове Вароши, Прибоја доживљавају као прави њихов сервис. Нисам од оних људи који говоре да је пре било лоше, а не труде се да нешто предузме. Раније је било свега, извуче се сировина, обловина, дрво и нико не брине о нашим грађанима. Ми се сада враћамо затежемо путеве.

Има неки други проблем, сушење шума, доста грађана указује на то. Има доста и нерешених имовинских односа?

Тај проблем је огроман не само у нашем газдинству него у свим осталим, скоро 18 управа у Србији. Огромна је зараженост. Имали смо пролећну санитарну сечу где смо означили неких седам, осам хиљада кубика и оне су углавном посечене. Али верујте да се у току сезоне толико проширило да шумари и ревизорни техничари иду да означују, од недеље до недеље се шири. Поготову Смудиноге, МЗ Божетић то је катастрофа ту ће голет остати. Сада се заразило око 200 хектара чувени Смудинога, Јелића врхови. Имамо и по Златару, Прибоју и Пријепољу, али у мањим количинама.

Осушене шуме Осушене шуме (foto: Glas zapadne Srbije)

Да ли ту треба тражити помоћ државе?

Има више метода лечења тога, предузели смо ми одговарајуће мере. То је врло тешко истребити, мора да се врши санитарна сеча, па ћемо после зиме видети како ће бити на пролећној процени. Санитарна сеча значу изоловање заражених подручја, није лако, ради се о хектарима. Има ту и приватних власника и наше државне шуме све обележавамо.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.