Булдожер чува пут кроз Смудиноге

Д. Гагричић 05. септембар 2017. године Друштво Коментари

Булдожер стругаре  Поповић разгрће наносе бујица Булдожер стругаре Поповић разгрће наносе бујица (foto: Д. Гагричић)

Град и олујна киша упропастили труд шумара, а срећом стигао булдожер стругаре „Поповић“. Заточеници Златарског језера надају се бољем коловозу на осам километара - до шума и туристичке зоне.

Само две недеље од како је, на радост мештана, викендаша, дрвосеча и превозника, механизација Шумског газдинства  поправила пут низ Смудиноге, од Борја у Дебељи до обале Златарског језера,  олујни град је 1. септембра - упропастио труд.

- На путу „затегнутом к'о тамбура“ олуја је оставила вододерине и јаруге, односећи насути тампон на успонима, поготову тамо где нема канала и пропуста – жали се Иван Василић. 

Град и олуја 1. септембра узели данак Град и олуја 1. септембра узели данак (foto: Д. Гагричић)

Овде су, пак, у несрећи имали и срећну околност. Булдожер Зорана Поповића, власника две стругаре у Божетићима и Аљиновићима, у уторак,  5. септембра, кренуо је  да пробија трасу која ће омогућити прилаз, сечу и извлачење стотине ослушених стабала у   забранима Василића из засеока Под гором. Узгред је поправљао пут, разгрћући наносе бујице и попуњавајући јендеке. 

Мештани се жале да  приликом проширења пута 2008. године  и измене дела трасе преко Ивља и Долова, није уграђен довољан број  пропуста, а  канали, тамо где су прокопани, у   међувремену су се засули.Кажу да је овде мало руку да се лате лопате и послова, а и неслога чини своје. Цеви пречника једног метра, тада купљене за пропуст на Ивљу, добиле су ноге, па су сада  набављене и положене нове.

Невоље - пут узак и у хладу дрвећа Невоље - пут узак и у хладу дрвећа (foto: Д. Гагричић)

Сушење смрча прети благу Смудинога Сушење смрча прети благу Смудинога (foto: Д. Гагричић)

- Знамо ми да нема пута  без канала, пропуста, белог камена и ваљка, као и да треба  посећи стабла која држе трасу у хладу! Ипак, овде смо заточеници језера и довијамо се да измолимо камион или утоварну лопату, да се  колико-толико поправи пут оштећен бујицама и камионима натовареним грађом. У невољи  смо  задовољни кад се повремено наспе тампон или боље рећи земља,  по негде чепркне на шест километара од Борја (докле је стигао асфалт) до Василића, на ушћу Тисовице у Увац, и још два километра до наших кућа – кажу Благоје и  Влајко Василић и додају:

- Смудиноге су заслужиле бољи пут, а  не да трпимо велике штете на возилима и долазимо само кад морамо! Па колико је само грађе одавде отишло годинама, а пут преко Дебеље до Божетића нам је једини излаз у свет? И викендице, а и куће стариоседелаца на обали  Златарског језера, имале би далеко више гостију, појединци се усуђују једино да се овамо запуте теренцима...

Овде је Тисовица падала у загрљај Увцу Овде је Тисовица падала у загрљај Увцу (foto: Д. Гагричић)

Градитељско наслеђе предака ускоро у књизи Градитељско наслеђе предака ускоро у књизи (foto: Д. Гагричић)

Дуга зима - огрева никад  доста Дуга зима - огрева никад доста (foto: Д. Гагричић)

Шумски комплекс Смудиноге,  некада  у међуречју Увца и Тисовице, градњом бране ХЕ „Кокин Брод“ постао је полуострво Златарског језера и његовог крака уз Тисовицу.Поплављен  је и пресечен некадашњи караванско-рабаџијски пут који је из котлине Увца преко Дебеље,  Штиткова и Кадијаче водио у долину Моравице и Драгачева.

Успон у Вуковићима  

Вододерина на успону код Вуковића Вододерина на успону код Вуковића (foto: Д. Гагричић)

 „Црна тачка“ на  путу преко  Смудинога и Дебеље је успон између Метаљке и Илијине главице, у засеоку од куће Сава Вуковића - вода носи подлогу, а зими је готово непроходан.Одавно је, каже  Вјекослав Веша Вуковић, предложено да се пробије траса  јужном падином брда, власници  не споре земљиште...Нико, међутим, да поведе акцију, сви гледају своја посла...

Чекају пројекат шумара 

Туристичка оаза - засеок  Под гором Туристичка оаза - засеок Под гором (foto: Д. Гагричић)

Овде се надају да ће  неко видети економске разлоге, пре свега у шумском благу, а и туристичке шансе, па да  Смудиноге дођу на ред за градњу експлоатационог и протривпожарног пута са бољим елементима коловоза и тврдом подлогом. У ишчекивању пројекта, којим би касу одрешили држава и шумари, траже мајдане камена,  како се камен не би довозио из Бистрице, већ млео овде или негде у околини.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.