Дует Милошевић - Ракетић победник 7. Сабора

Д. Гагричић 29. јул 2017. године Култура Коментари

Прво место на Сабору - Драган Милошевић и Мирољуб Ракетић из Дражевића Прво место на Сабору - Драган Милошевић и Мирољуб Ракетић из Дражевића (foto: Д. Гагричић)

Празник старе песме – на Сабору певања из вика надметало се 26 парове из шест општина у четири конкуренције.

 Дует Мирољуб Ракетић и Драган Милошевић из Дражевића, песмом  „Кад запјевам, пјевам соло" победио је на  Седмом великом сабору традиционалног певања из вика, одржаном у петак  (28. јула) поподне на позорници и платоу између Дома културе и зграде Лимских ХЕ у Новој Вароши.

Друго место у најбројнијој, мушкој конкуренцији, где се натпевалало 15 дуета - заузели су  Миломир Стаматовић из Буковика и  Милутин Гујаничић из Нове Вароши. Одлуком жирија, награђена су два трећепласирана дуета: Мирољуб Шаковић из Бурађе и Гледо Поповић из Нове Вароши и  Радован Јањић и Миленко Костић из Биоске.

 Смотру народног стваралаштва и празник старе старовлашке песме  организовало је  Друштво за неговање традиционалног певања из вика, уз устаљене покровите – Министарство културе и информисања Републике Србије и Општину Нова Варош.

награде - похвале, медаље и делови народне ношње Награде - похвале, медаље и делови народне ношње

Глас, ношња и стас - Здравка Савић и Вера Матијевић Глас, ношња и стас - Здравка Савић и Вера Матијевић

Био је  сабор са до сада највише учесника - 26 певачких парова из седам општина Златиборског округа у четири конкуренцији, а најбројнији су били, свакако, домаћини.

  Надметање певача оцењивао је  жири: професор етномузикологије на Факултету музичке уметности у Београду, др Димитрије Големовић (председник), др Сања Радиновић, етномузиколог, ванредни професор на Факултету музичке уметности у Београду  и  Боса Росић, етнолог са Златибора и чланица Друштва за неговање традиционалног певања извика од  оснивања.

Жири - Димитрије Големовић, Боса Росић и Сања Радиновић Жири - Димитрије Големовић, Боса Росић и Сања Радиновић

У конкуренцији женских парова поредак је: Здравка Савић и  Вера Матијевић из Пожеге,  Драга Милићевић и Милојка Гојгић из Кућана  и Петкана Јовановић и Добрила Ковачевић  из Брекова.

Ни овога пута нису изостали мешовти парови.Прва награда додељена је Драгици Жунић из Ариља и Владу Поњавићу  из Брекова, друга Ради Јовановић из Доброселице и Стојану Удовичићу из Стубла, а две треће  Драгици Жунић из Ариља и Милану Милошевићу из Дражевића и  Славенку Караџићу  и Малини Станојевић  из Прибојске Бање.

Два голуба, двије птице певаји су Драгица Жунић и Владе Поњавић Два голуба, двије птице певаји су Драгица Жунић и Владе Поњавић

Аплаузима су посебно награђени најмлађи. Победио је дует брата и сестре Страхиње и Саре Цвијетић из Прибојске Бање, испред  певачке дружине са падине Муртенице - Павла и Катарине Илић, те Милоша и Марка Недић и Радоја и Марка Недић.

Аплаузи - посетиоци на платоу између Дома културе и зграде ЛХЕ Аплаузи - посетиоци на платоу између Дома културе и зграде ЛХЕ

Сестра и брат Сара и Страхиња Цвијетић из Прибојске Бање - најбољи дечји дует Сестра и брат Сара и Страхиња Цвијетић из Прибојске Бање - најбољи дечји дует

Сабор је отворио трубачки орестар Ивана Ђенадића из Акмачића, а у ревијалном  делу наступила је изворна група певача "Сретењске зоре"  из Раниловић, код Аранђеловца, предвођена Радишом Стојановићем.Програм су водиле  Александра Тодоровић и Теодора Мишевић.

Посетиоце на Тргу војводе Петра Бојовића песма је враћала у завичај и  дане детиљства или одрстања. Дуети су певали својој планини: "Златиборе питај Тару", "Златиборска, вита јело" „Зелени се зелен бор“,  о лепотама родног краја: „Цвеће брала по планини Мара“, "Смиље брала Смиљана девојка", „Ветар дува од Мораве“, евоцирале се  успомене: „Зарасле су стазе моје", „Оде Миле, однесе га вода“... 

У загрљају традиције - уручење награда У загрљају традиције - уручење награда

Певачка група Сретењске зоре из Аранђеловца Певачка група Сретењске зоре из Аранђеловца

 А какав би то сабор био да се не чују оне чобанске: „Јово Ружу на свирале зове", „Врати овце од горе девојко",  "Сиђи, Радо, доле до потока", Овце чува Мара крај омара“,“Ој ђевојко, бела радо“... Жалило се и за прошлим временима: „Није младост ко пролеће“, "Мајка сина са прозора зове“, певало о изгубљеној љубави:„Мене моја мајка клела “, „Једно јутро прије зоре, О , мој Миле, цвеће росно“, чула се момачка тугованка „Мала моја,јабуко са гране“,  исповедало о првим љубавним јадима: : "Кад погледам с Муртенице преко", „Скини мала мараму са врата“...

Крени, коло, лоло - заиграли и стари и млади Крени, коло, лоло - заиграли и стари и млади

Сакупљање песама  

Уз афирмацију традиционалног певања из вика као једне од највећих културних вредности ширег подручја Старог Влаха, Друштво за неговање традиционалног певања извика наставља своју мисију да од заборава очува двогласно певање и текстове тих песама.

- Оно што не запишемо нећемо оставити будућности, зато и ви који пратите сабор - запишите све текстове песама које памтите, нарочито оне најстарије и доставите  их председнику удружења или неком од чланова Управног одбора. Из нашег заједничког труда настаће књига  песама које се певају на наш стари начин – поручено је са позорнице Сабора.

Лепота певања, старост песме 

Пропозиције предвиђају да стручни жири оцењује умешност и лепоту певања али и да узме у обзир укупан утисак који певачки пар остави на сцени, начин одевања, са додатним вредновањем одевености у народну ношњу, изворност песме и утисак старости песме. Сигурно ће при оцењивању од значаја бити и  труд певачког пара да изаберу песму која до сада није певана на Сабору – записано је у пропозицијама упућеним пвачима. 

Треће место у Аранђеловцу 

Подмладак нововарошког  Удружења  остварио је запажен успех недавно у Аранђеловцу, на 11.Фестивалу изворних група младих певача Србије. Тројица дечака из фамилије Недић из Негбине -   Радоје, Марко и Милош осовојили су друго и треће место.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.