Богомоља зове у завичај

Д. Гагричић 06. јун 2017. године Друштво Коментари

Црква Свете Тројице на Зборишту, украс Муртенице Црква Свете Тројице на Зборишту, украс Муртенице (foto: Д. Гагричић)

Владика жички Јустин и игумана Хиландара Методијe у Драглици освештали цркву брвнару, задужбину Страхиње Кутлешића.

На Треће Тројице, сеоску славу у Драглици, владика Јустин, уз саслужење свештенства и монаштва Жичке епархије и игуман Хиландара Методије са братством, служили су свету архијерејску литургију и освештали  цркву брвнару на Зборишту.

Храм испод Бријача, највећег виса Муртенице, на месту некадашње капеле, одакле су кретале крстоноше, подигао је  по градитељској традицији Страог Влаха Страхиња Кутлешић, родом из овог села, а власник фирме у Италији.

Владика жички Јустин и ктитор Страхиња Кутлешић Владика жички Јустин и ктитор Страхиња Кутлешић

Говорећи о  посту, молитви и чињену добрих дела у име оца и сина и светог духа, владика жички Јустин подсетио је на светковини да је црква једино место где се човек спасава.

Литургију су служили владика Јустин и игуман Хиландара Методије Литургију су служили владика Јустин и игуман Хиландара Методије

Прво крштење - Филип Грујичић и Лазар Чоловић Прво крштење - Филип Грујичић и Лазар Чоловић

Одлуком владике Јустин за добротворе су проглашени и повеље добили Страхиња Кутлешић, Миланко Јовановић, Милан и Десимир Марјановић и Општина Чајетина.

Икона Тројеручица, донета са  Хиландара Икона Тројеручица, донета са Хиландара

- Овде су ми корени и  подизао сам цркву уз жељу да се народ враћа традицији и завичају. Посебно ми је драго што се толико земљака срело ових дана, а и данас на сеоску заветину, што се затежу путеви, обнављају старе куће, уређују гробља, договарају нове акције...Обнављамо и сабор на Треће Тројице, дан сеоске заветине, који је последњи пут одржан 1979. године – рекао је Страхиња Кутлешић, ктитор храма.

Међу гостима Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина и представник Руског центра у Нишу Међу гостима Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина и представник Руског центра у Нишу

Унутрашњост богомоље подигнуте од боровине Унутрашњост богомоље подигнуте од боровине

Подсећања на ктитора - плоча поред улазних врата Подсећања на ктитора - плоча поред улазних врата

Кутлешић  подсећа да су за ову прилику поправљали пут и да има обећања да ће бити  асфалтирана и последња  деоница од 700 метара на путу од магистрале на Пријеворцу до Зборишта, као и наставак кружног пута преко засеока  Кутлешићи до Великог моста.

Уз трпезу љубави, а и касније на сабору, окупио се  велики  број мештана и њихових гостију, али и грађнана из околних места.

Обнављају сабор - прво окупљање после 1979. године Обнављају сабор - прво окупљање после 1979. године

Ориле се трубе под Муртеницом Ориле се трубе под Муртеницом

Споменик ратницима 

Свештеник Јован Стојковић, парох доброселички, каже да се наредних дана настављају радови који нису приведени крају  на крову цркве и звонику због временских неприлика и других околности. На Зборишту ће се подићи,  како је најављено,  споменик  ратницима  1912-1918. године из Драглице, а у току је, истиче,  провера података о именима учесника.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

crkva brvnara osveštana crkva u draglici ktitor hrama strahinja kutlešić crkva brvnara na zborištu


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.