Ћирилица је адреса и библиотека

ОШ „Живко Љујић“ 25. мај 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Програмом под слоганом „Ако нестане писма, нестаће и нас“ У ОШ обележен Дан словенске писмености.

У ОШ „ Живко Љујић“ обележен је Дан словенске писмености,  24. маја 2017. године пригодним програмом под слоганом Ако нестане писма, нестаће и нас. У програму су учествовали ученици литерарне, језичке, драмске и рецитаторске секције, а припремали су их наставници српског језика. Програм је осмишљен као колаж драмских комада, поезије, скечева, беседа, музичких деоница школске певачке групе. 

Ћирилица је адреса и библиотека

Програм су употпунила два конкурса,  литерарни и ликовни као и писање песама на лицу места на тему  Језик рода мог. Литерарне радове су оцењивали наставници српског језика, Вера Бојовић, Бојана Меловић и Снежана Ћирушић, а калиграфске радове наставник ликовног васпитања Милка Лојаничић, психолог Богдан Филиповић и библиотекар Светлана Јакшић.

Ћирилица је адреса и библиотека

 Прво место на литерарном конкурсу о ћирилици освојила је Сара Шапоњић, ученица шестог разреда, док  је прво место на калиграфском конкурсу освојила Ана Поповић, ученица осмог разреда. 

Ћирилица је адреса и библиотека

Програм је почео беседом проф. српског језика Бојане Меловић, коју је говорила Гордана Боранијашевић: „ Ћирилицом одмарамао прсте жуљевите олатињене разним тастатурама. Ћирилицом једином одмарамо очи пролатињене. Ћирилујемо тако донкихотовски у смутљивом овом времену. Баш као што је било и време 860-тих, када нам Браћа помогоше да нађемо свој словенски, писмени печат.“

„ Посебан је језик мога рода

Јер без језика нема народа

Језик је нешто веће од васионе

Језик је нешто што знаш и без дипломе“

                                (део песме коју је написао Харис Долмагић, ученик осмог разреда)

Ћирилица је адреса и библиотека

Ћирилица је адреса и библиотека

Ћирилица је адреса и библиотека

Свој писмени задатак на тему Царство језика, прочитао је ученик осмог разреда, Никола Гујаничић: „ ...Али ипак, језик је цар који очара душу, отрује крв, а уједно улепша живот, који онако штуро пролази у незнању и лудом радовању.“

Програму  су  присуствовали председник Општине Радосав Васиљевић, директори Основних школа са подручја наше Општине, просветни радници, културни посленици и локални новинари.

Ћирилица је адреса и библиотека

Ћирилица је адреса и библиотека

„ Дужни смо им за навек и у поколењима која следе, те смо зато вечерас овде сабрани; да бар сабрањем на крају радног дана, ако ли не нерадним даном, покажемо да их празнујемо сећајући их се и ценећи их.“ (из беседе Бојане Меловић)

ОШ „Живко Љујић“

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

oš živko ljujić ćirilica dan slovenske pismenosti


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.