Za nove zadruge 50.000, starim 100.000 evra

agrosvet.rs 22. мај 2017. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Kao što je najavio ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, objavljen je konkurs za postojeće i novosnovane zadruge koje će moći da dobiju značajnu pomoć od države – 50.000 evra za nove i 100.000 evra za one koje već funkcionišu. Komisija koja će o tome odlučivati, po njegovim rečima, biće sačinjena od “najeminentnijih ljudi iz te oblasti”.

Reč je o programu podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

Program sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave.

Kako se navodi u tekstu konkursa objavljenom na sajtu ministarstva koje vodi Krkobabić, za osnivanje zadruga predviđen je najveći iznos od 6.250.000 dinara, a 12.500.000 dinara najveći je kao ekonomsko finasijski podsticaj za projekte postojećih zemljoradničkih zadruga  koji imaju za cilj povećanje obima proizvodnje i stvaranje mogućnosti rasta i novog zapošljavanja.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju grupe individualnih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koje žele da formiraju zemljoradničku zadrugu i koje za to imaju podršku jedinice lokalne samouprave.

I postojeće zadruge imaju pravo na subvencije

Takođe, postojeće zemljoradničke zadruge koje su svoje poslovanje uskladile sa zakonom o zadrugama i koje su registrovane u Agenciji za privredne registre. Uslov je da su regulisale poreske i druge dospele obaveze iz javnih prihoda za 2016. godinu, da nad njima nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije i da imaju podršku jedinice lokalne samouprave za projekat sa kojim konkurišu.

Država će im obezbediti novac za nabavku živih životinja za potrebe povećanja osnovnog stada, nabavku opreme za potrebe unapređenja kvaliteta i kapaciteta farmi za proizvodnju mleka i farmi za proizvodnju mesa, nabavku višegodišnjih zasada za proširenje površina pod biljnom proizvodnjom i nabavku opreme i poljomehanizacije za povećanje proizvodnje i unapređenje kvaliteta voća, povrća i drugih biljnih proizvoda.

Finansiraće se i izgradnja objekta i nabavka opreme za potrebe povećanja kapaciteta postojeće proizvodnje, povećanja produktivnosti i kvaliteta, obezbeđenje više faze prerade proizvoda, kao i nabavka opreme za potrebe proizvodnje, povećanja mogućnosti izvoza, proširenja tržišta prodaje ili poboljšanja tržišne pozicioniranosti.

Troškovi uključuju porez na dodatu vrednost, a državni novac će se direktno uplaćivati na poseban namenski dinarski račun kod Uprave za trezor.  

Rok za podnošenje prijava je do 1.oktobra 2017. godine, a sredstva će se dodeljivati po pristiglim prijavama – do utroška sredstava predviđenih za ovu namenu.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zemljoradničke zadruge konkurs za podsticaj zadruga bezpovratna sredstva zadrugama subvencije zadrugama


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.