Промоција књиге "Дани" Радојице Перишића

zlatarinfo.rs (Dragoljub Gagricic) 17. октобар 2016. године Култура Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Сонетни венaц Радојица Перишић посветио завичају - Муртеници и Старом Влаху

Казивање стихова сонетног дневника и реч о стваралаштву у петак, 21. октобра, у Дому културе.

У великој сали Дома културе, у петак, у 19 сати, промовисаће се књига „Дани“ Радојице Перишића.  У програму " Отвори се корица нове књиге", који припремају професори српског језика Гордана Боранијашевић и Светлана Јакшић из ОШ "Живко Љујић" и Вера Бојовић из Гимназије "Пиво Караматијевић", стихове ће казивати основци и средњошколци, а о стваралаштву ће говорити аутор књиге и сликар Боривоје Јовановић, који је цртежима украсио књигу. 

Трећа по реду књига нововарошког песника и лекара (интернисте у одељењу ужичке болнице) је сонетни венац, ретка творевина у српском песништву. Сонетни дневник – 14 песама ( са по 14 стихова) и 15. песма магистрале (почетни и завршни стихови 14 песама) – посвећен је Старом Влаху.

Илустрација сликара Боривоја Јобановића у књизи „Дани“ Илустрација сликара Боривоја Јовановића у књизи „Дани“

Патње и радости живота старовлашког горштака у пре коју деценију угашеним сеоским задругама преплићу се укњизи „Дани“ .За песника је, како у осврту каже Мирослав Тодоровић, „онај живот и минуло – врело са којег кристално чисте слике призива у песму, где настављају живот“.

- И сада је то поезија „унутрашњег збивања“, венац експресивних сонета и моћи језика да саопшти оно што је у човеку песнику. Оно што призива време кад је једна соба била комотна за сву чељад, о чему казује ова поезија носталгије и топлине која недостаје у овом времену.И подстиче да се пева о томе, да се одазове свему што је у сећању и метафизичким сферама, да „живо злато“ живота сплете у сонетни дневник. “Дани“ су богомдано остварење које је песник, по налогу Вишњег, исписао у славу песничке речи, Завичаја и живота што се догодио подно Муртенице и који преточен у у сонете има значење метафоре – запиисао је Тодоровић.

У данима припрема за промоцију – песнику су стигла два признања: из Трстеника и Горњег Милановца.

Са песмом „У чекању“ Перишић je победио на конкурсу КД „Запис“ из Горњег Милановца Са песмом „У чекању“ Перишић je победио на конкурсу КД „Запис“ из Горњег Милановца

На поетском конкурсу на тему „Село“, у организацији КУД „Вук Караџић“ из Грабовца код Трстеника, Радојица Перишић је освојио трећу награду међу 93 песника из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Хрватске. На завршној манифестацији, 8. октобра, најуспешнији су награђени уметничком сликом, књигом и плакетом. 

Са песмом „У чекању“ Перишић је победио на конкурсу Књижевног друштва „Запис“ из Горњег Милановца, где је са 342 песме на слободну тему учествовало 114 песника из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније и Аустрије. Перишићу је плакета, колекција књига и уметничка слика уручена на светковини 15. октобра , а победничка песма објављена је у летопису Књижевног друштва „Запис“.


МАГИСТРАЛЕ
(15. песма сонетног дневника „Дани“)

Рађани су на слами, иза врата,
Мајка мило чедо уз груди стави -
На престо двора као дар достави
Шкрињу љубави пуну живог злата.

У свету недељу, дан васкрсења,
Отвори се корица нове књиге.
Отера све немире и интриге
Гласном молитвом на путу спасења.

Нада и страховање у исти мах
Сабише у ћошак пакости и злобу;
Раније недаће постадоше прах

И нико се не жали на тескобу.
За дар пробраше ћилим изаткани -
За кума белег, захвалност названи.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

radojica perišić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.