OGORČEN NA DRŽAVU Pušta 200 jarića u planinu da ih rastrgnu zveri

blic.rs (Ž. Dulanović) 04. април 2016. године Економија Коментари

Vujica Savković iz Gornjih Goračica Vujica Savković iz Gornjih Goračica (foto: Ž. Dulanović)

Vujica Savković (37) iz Gornjih Goračića kod Prijepolja primoran je da sa farme u planinu pusti 200 rasnih jaradi jer ne može da ih prehrani pošto mu je država uskratila subvenciju za stočarsku proizvodnju.

Umesto da Savkoviću isplati dva miliona dinara podsticajnih sredstva koliko je propisano važećom uredbom, Uprava za agrarna plaćanja odbila je njegov zahtev zbog čega se mladi stočar našao u problemu. A razlog je proceduralne prirode jer, prema propisima Ministarstva poljoprivrede stočari koji su kao Savković prošle jeseni kupili jarad, nisu mogli da dobiju podsticajna sredstva za 2015. ukoliko se u proleće iste godine prilikom administrativne obnove seoskog gazdinstva nisu bavili i kozarstvom.

- Da apsurd bude veći, nemam pravo ni na podsticajna sredstva u 2016. jer imam fiskalni račun da sam jarad kupio prošle godine. Uredba Ministarstva je tako napisana da država lako obmane seljaka. I ja sam poverovao u obećanja o razvoju agrara i u stado, objekte i mehanizaciju uložio svu ušteđevinu - kaže Savković.

- Umesto da ove godine proširim stado sa još 300 grla kako sam planirao, prinuđen sam da i ovu jarad pustim u šumu da se sama snalaze jer ih danima hranim senom koje pozajmljujem od komšija. Za PDV, troškove umatičenja stada i drugu dokumentaciju koja se prilaže uz zahtev Ministarstvu lane sam dao državi i agencijama oko 8.000 evra, što je polovina od očekivanog iznosa subvencije pa danas nemam novca da kupim stočnu hranu - kaže Savković.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.