Ужице: Иза "Милосрдног анђела" остало 500 убијених

novosti.rs (Никола Јанковић) 03. април 2016. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Ужичани су се одужили својим суграђанима пилотима

У слободарском Ужицу, иако није било званичног обележавања, удружења проналазе начине да агресија не падне у заборав. Зграду модерне поште срушила жена, амерички пилот.

ШТА се то 1999. са нашом домовином и са нашим градом догодило? Одговоре Ужичани траже на трибини "Сећањем против амнезије" овдашњег Друштва историчара, проналазе их у срцу града на месту срушене поште, у кратерима аеродрома Поникве и на местима страдања својих суграђана, јер званичног обележавања почетка једног цивилизацијског посрнућа - није било у граду на Ђетињи.

Гађао је НАТО 3.381 цивилни циљ, иза "анђела" остало је 500 убијених цивила, 88 раскомадане мртве деце млађе од 14 година, три труднице у поодмаклој трудноћи...

Понос некадашње армије, аеродром "Поникве" освануо је на крају агресије са 700 кратера.

- Поникве смо крпили даноноћно, да би смо аеродром што дуже држали као мету - додаје Крсмановић.

Касније, 8. маја зграда поште, симбол модерног Ужица у срцу града, претворена је у пепео, дугме у америчкој летелици је два пута у размаку од 15 минута притиснула жена пилот.

У зору 8. априла, Скијашки центар Торник претворен је у згариште. У гомили метала и нагорелих брвана остала су тела чувара Неђа Урошевића (31) из Чајетине и Радоја Марјановића (34) из Рибнице, и њиховог друга Миланка Савића (25) из Јабланице. Славили су Савићев рођендан, када им је НАТО пресудио.

Када већ званичног обележавања нема, млади Ужичани из групе "Бунт" су на месту срушене поште осликали величанствен мурал. Центар града сада красе лица страдалих пилота Животе Ђурића, Зорана Радосављевића и Миленка Павловића и натпис: "Срце хероја заувек живи - не могу да га убију - 1999. " Поносни осмех и сузе, тако изгледају Ужичани пред овим призором.

НАСТРАДАЛА 62 ВОЈНИКА

На подручју Златиборског округа 62 војника, подофицира и официра погинули су бранећи отаџбину. Четири војника и данас се воде као нестали. Ужичани су гинули бранећи Кошаре, Глоговац, Србицу... На подручје округа обрушило се 1.500 пројектила, по граду, Забучју, Пониквама, Пријановићима, Торнику, Чиготи, Градини, Приликама, Дубињу, Јадовнику, Штављу, Прибоју, Пријепољу...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.