Nova Varoš: Nema viška zaposlenih

danas.rs (R. Popović) 22. фебруар 2016. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo

U Opštinskoj upravi nema viška zaposlenih. Ovo je epilog primene odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave, a koja se odnosi na Opštinu Nova Varoš. Platu iz opštinskog budžeta prema novoj zakonskoj regulativi mogu maksimalno da primaju 184 radnika i funkcionera na stalnom radu u ovdašnjoj Opštinskoj upravi i devet javnih preduzeća čiji je opština osnivač.

- Trenutno se na platnom spisku nalazi 184 zaposlenih i nema viška. U samoj upravi je 46 zaposlenih, a u kvotu se uklapaju i ostali. U predškolskoj ustanovi "Paša i Nataša" je 29 radnika, TSC "Zlatar" pet, Direkciji za izgradnju devet, matičnoj Biblioteci tri, Domu kulture "Jovan Tomić" osam, "Energiji Zlatar NV" 12, u deponiji "Banjica" i Centru za socijalni rad po jedan, a ukupno 70 ih je u Komunalnom preduzeću. Oni su stalno zaposleni i primaju plate iz budžeta lokalne samouprave, ističe Ruža Matović, načelnica Opštinske uprave u Novoj Varoši. Ona ističe da se grad na padinama Zlatara nalazi u malobrojnoj grupi opština koje nemaju viška zaposlenih i koje su se uklopile u kvotu Vlade Srbije odnosno resornog ministarstva.

Odluku o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnoj samoupravi usvojili su pre nekoliko dana i odbornici Skupštine opštine, a "zeleno svetlo" dobila je i na poslednjoj sednici Opštinskog veća, na kojoj su pohvaljeni napori novovaroške administracije da dosledno poštuje zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, propisanu od strane republičke vlade. Na teritoriji zapadne Srbije, inače, bez posla bi u javnom sektoru trebalo do kraja ove godine da ostane blizu 300 ljudi, od kojih je trećina zaposlena u užičkoj administraciji. Među retkim opštinama u kojima ima mesta za dodatna zapošljavanju su Prijepolje, u kojoj se može stalno angažovati još 64 lica, slede Ivanjica sa 54 i Bajina Bašta sa 33 radnika.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.