Nova Varoš: Radnički rijaliti u martu

danas.rs (R. Popović) 01. фебруар 2016. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo Predstava "Život u tesnim cipelama" (foto: V. Dulanović)

Glumci Amaterskog pozorišta Doma kulture „Jovan Tomić“ okupili su se oko novog pozorišnog projekta. Reč je o predstavi „Život u tesnim cipelama“, koju po istoimenoj drami Dušana Kovačevića režira Vladimir Dulanović Toki. Komad će premijerno biti izveden početkom marta, u okviru umetničkog programa ovogodišnjih „Dana kulture“, a glumački ansambl ovih dana privodi kraju čitalačke i započinje scenske probe.

Dvodelna drama „Život u teškim cipelama“ je priča o štrajku radnika propale fabrike obuće, čije su pobude za protest više nego autentične, ali koju naš proslavljeni pisac, dramaturg i reditelj nije napisao u brehtovskom duhu političkog teatra, nego kroz formulu tragikomedije, kombinujući elemente vodvilja, parodije i dramskog oneobičavanja sa socijalnom kritikom.

Drama počiva na dvostrukom obrtu. Petoro radnika u štrajku: sindikalni lider, radnik na presi za lepljenje obuće, sekretarica, šofer i kuvarica, nalaze se u napuštenoj proizvodnoj hali koju je sindikalac „minirao“ povezanim bocama s plinom. Na predlog vlasnika privatne televizije da se javnost potpunije upozna sa njihovim zahtevima, radnici pristaju da učestvuju u svojevrsnom radničkom rijalitiju, za koji će se ispostaviti da je suptilna smrtonosna zamka za eksterminaciju izgladnelih štrajkača.

- „Život u tesnim cipelama“ je prema tvrdnjama i samog autora omaž današnjem vremenu sa svim pričama i problemima koji tište društvo, posebno žrtve tranzicije. Predstava je možda danas i aktuelnija nego 2010. godine kada je napisana. Komad obiluje humorom, koji, na kraju, ipak, ostavlja gorak ukus u duši. Odlučili smo se za ovaj test genijalnog Dušana Kovačevića jer je ansamblu već posle prvog čitanja prirastao za srce. A i „razloge“ viđamo svakodnevno u vidu mučenika prevarenih u ovom nazovi tranzicionom vremenu. Naši ukućani, rođaci, komšije, prijatelji... Razloge viđamo i na televizijskim ekranima kroz raznolike rijaliti programe i sapunice, opsenarstva i svakolike trgovine ljudskom nesrećom. Izgleda da se apsurdi vremena u kojem živimo najpreciznije daju izraziti komedijom u čemu je Kovačević nenadmašan, kaže reditelj nove predstave Vladimir Dulanović.

Zanimljivu priču, koja pored komičnih i tragičnih elemenata obiluje i kritikom tadašnje vlasti odgovorne za neuspešnu privatizaciju, ali i mentaliteta radničke klase, pokušaće na sceni da donesu ovdašnji glumci: Fehima Ibišbegović, Milunka Čakarević, Katarina Aničić, Rade Tatović, Nebojša Radišić, Nikola Bjelić, Aleksandar Bjelić, Ivica Stojanović... Scenografiju potpisuje Stanko Nikačević, a kostimi i muzika biće kolektivni izbor svih učesnika u ovom novom, domaćem, pozorišnom projektu.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.