За систем заштите три милиона динара

danas.rs (R. Popović) 15. јануар 2016. године Економија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Чланови општинског Штаба за ванредне ситуације разматрали су и усвојили план рада и финансирања система заштите и спасавања на територији општине Нова Варош за ову годину годину, као и извештај о активностима и мерама које је ово тело спровело током 2015.

Окосницу будућег плана рада Штаба, према најавама начелника Радивоја Бујишића, чиниће тридесетак активности и мера, међу којима су и оне које се односе на процену угрожености са предстојећим мерама на изради плана заштите и спасавања у надлежности локалне самоуправе, анализирање стања и спровођења превентивних и оперативних мера заштите од пожара и поплава, на пољу здравствене, социјалне, безбедносне угрожености и стања ветеринарске заштите...

У плану финансирања система заштите и спасавања у 2016. години, који су чланови Штаба једногласно усвојили, поред инвестирања у противградну заштиту средствима од око милион динара, од укупно три колики је буџет за ову област, око 700.000 динара планирано је трошкове ангажовања оспособљених правних субјеката за извршавање задатака заштите и спасавања (снег, поплаве, клизишта, суша), око 350.000 динара биће опредељено за обуку Штаба и становништва у сегменту заштите и спасавања у општини, док је за набавку опреме за рад ВС и одржавање система за узбуњивање годишње потребно издвојити укупно око 450.000 динара. Око 300.000 динара је буџет за обележавање 1. марта - Светског дана цивилне заштите, када ће заслужни појединци и колективи бити награђени плакетама и новчаним наградама.

Чланови Штаба размотрили су и извештај о раду овог тела у 2014. уз оцену да је током ове године одржано укупно 12 седница на којима је донето педесетак закључака, препорука и наредби. На састанку је усаглашен став да би локална самоуправа и у наредном периоду требало да пружи пуну подршку у раду и активностима овдашње Ватрогасне јединице, као што је то чинила и у претходне две-три године.

- Очекујемо значајније улагање и одговорност и надлежних у МУП-у, као и информације колико средстава од укупно планираног буџета за рад Ватрогасне јединице, као и овдашње Полицијске станице, заврши у Новој Вароши јер сви показатељи указују да смо им негде на маргинама приоритета, оценио је командант Штаба Димитрије Пауновић. Он је, заједно са осталим члановима Штаба за ванредне ситуације инсистирао да „Електропривреда Србије“ локалној самоуправи достави информацију о спремности и стању електроенергетске мреже на подручју нововарошке општине, која је од овог јавног предузећа, на захтев житеља села, затражена још прошле године.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.