Šansa u udruživanju sredstava i pokretanju zajedničkog posla

danas.rs (Slađana Novosel) 05. јануар 2016. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Preduzetnice sa područja jugozapadne Srbije (Raška, Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje) odlučile se pre tri godine da formiraju Udruženje sa sedištem u Novom Pazaru. U ovom trenutku Udruženje poslovnih žena jugozapadne Srbije okuplja tridesetak članica, koje se bave različitim delatnostima, a najviše su zastupljeni krojački i frizersko-kozmetičarski poslovi i proizvodnja hrane.

- Jedan od ciljeva udruživanja jeste prezentovanje razvojnih mogućnosti i potreba i pronalaženje i korišćenje domaćih i stranih resursa. S druge strane, često se zanemaruje činjenica da su žene u ovom delu Srbije dale najveći doprinos razvoju porodičnog biznisa i njegovoj održivosti, ali su ostale u senci muškaraca iz svojih porodica. Ovim projektom želimo da ih izvučemo iz anonimnosti, ali i da ohrabrimo druge žene da pokrenu sopstveni biznis. One koje se već bave preduzetništvom, želimo da osnažimo i pomognemo im da opstanu. Lobiraćemo kod institucija i države da stvore dobru klimu za investiranje u preduzetništvo, kako bi se uslovi poslovanja poboljšali - komentariše za Danas predsednica Udruženja Behdžida Duštinac.

Prema njenoj oceni najveći problem predstavlja nedostatak sredstva za pokretanje biznisa. Ona šansu vidi "u udruživanju sredstava i zato mora da se radi na osvešćivanju žena o značaju pokretanja zajedničkog posla". Ova asocijacija radi na formiranju Edukativno-radioničarskog-razvojnog centra, koji će pružati besplatne usluge onima koji hoće da pokrenu sopstveni posao i baviće se prekvalifikacijom kadrova za kojima se iskaže potreba. Predstavnici Edukativnog centra iz Novog Sada su voljni da pomognu u edukaciji dok ovdašnji centar ne bude formiran.

- Razgovaramo sa predstavnicima gradske uprave da nam pomognu u formiranju Edukativnog centra, ali i da se u budžetu nađu sredstva za naše delovanje. Za sada samo razgovaramo - kaže Behdžida Duštinac. Udruženje nema svoje prostorije, pa su prinuđeni da sastanke održavaju u prostorijama Američkog kutka, ili u poslovnim prostorijama neke članice.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.