Privatnik zakupnik RH Centra?

danas.rs (R. Popović) 25. децембар 2015. године Политика Економија Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Privredno društvo „Green olive hotels“ iz Kraljeva zainteresovano je da od Fonda PIO zakupi objekat bivšeg RH Centra na Zlataru, zakatančenog pre par godina zbog finansijske dubioze i nagomilanih višemilionskih dugovanja. Poslovodstvo kraljevačke firme, koja se bavi turizmom i hotelijerstvom, obavestilo je o svojim namerama i poslovnim planovima vlasnika objekta, kao i lokalnu samoupravu.

Kako bi nekadašnja uzdanica u razvoju turizma u novovaroškom kraju ponovo bila puštena u rad, opština Nova Varoš spremna je da eventualnog zakupca podrži kroz subvencije za otvaranje novih radnih mesta i poreske olakšice. Ovo je jedna od četrdesetak odluka, predloga i zaključaka sa prošlonedeljne sednice novovaroškog Opštinskog veća. Većnici su na ovoj sednici, koja je trajala šest sati, između ostalog, pretresli i plan budžeta za 2016. godinu, predloge programa poslovanja javnih preduzeća, lokalni akcioni plan zapošljavanja, Strategiju razvoja sporta, kao i brojne druge pojedinačne zahteve i pritužbe građana.

- „Green olive hotels“ namerava da dugoročno zakupi nepokretnosti i zemljište, investira značajna sredstva u rekonstrukciju objekta, zaposli ljude prevashodno sa teritorije novovaroške opštine, a sve sa ciljem da unapredi pre svega zdravstveni, kongresni i dečji turizam, navodi se, između ostalog, u pismu o namerama koje je direktor ovog društva Oliver Stevović uputio na adresu lokalne uprave odnosno predsednika opštine Dimitrija Paunovića.

U dokumentu se još navodi i da se ova firma godinama uspešno bavi hotelijerstvom i turizmom na domaćem i tržištima Rusije i Crne Gore. Predlažu i sporazum o saradnji sa Opštinom kako bi se objekat što pre adaptirao i tokom 2016. pustio u rad, uz molbu da im lokalna samouprava pomogne u zajedničkom interesu.

- Ukoliko je potencijalni zakupac spreman da investira u rekonstrukciju objekta, inače, nagriženog „zubom“ vremena, kao i da uposli naše sugrađane, opština bi imala interes da mu pomogne kroz subvencije za otvaranje novih radnih mesta u iznosu od oko devet miliona dinara koliko je budžetom planirano za ovu meru aktivne politike zapošljavanja, kao i da ga oslobodi plaćanja poreza na imovinu na period od deset godina. Time bismo bili bliži cilju da objekat konačno profunkcioniše, kao i da na delu demonstriramo da opština nema nameru da sputava privatnu inicijativu, već da je podstiče, istakao je predsednik opštine i veća Dimitrije Paunović, sa čijim su se stavom složili svi prisutni većnici. U okviru ove teme, većnici su kao pozitivan ocenili i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2016. Njime je predviđeno da 9.000.000 dinara bude usmereno upravo za subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, kao i milion dinara za realizaciju programa javnih radova. „Opština Nova Varoš je u mere aktivne politike zapošljavanja u proteklih sedam godina uložila sredstva od oko 112 miliona dinara“, podsetio je Milinko Šaponjić, viši savetnik pri Opštinskoj upravi predstavljajući plan LAPZ-a. U ovom dokumentu se, između ostalog, navodi i podatak da je u novembru ove godine na tržištu rada evidentirano 2.064 nezaposlenih, što predstavlja pad od 8,2 odsto u odnosu na isti period lane. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u martu 2015. bilo je 2.649 zaposlenih lica na teritoriji novovaroške opštine, čime je zabeležen rast od 2,8 procenata u odnosu na godišnji prosek zaposlenih u 2014. godine.

Više para za verske zajednice

U okviru rasprave o predlogu budžeta za 2016. o kome će konačan sud doneti odbornici na današnjoj sednici lokalnog parlamenta, članovi Opštinskog veća predložili su da se povećaju sredstva verskim zajednicama sa prošlogodišnjih pola miliona dinara na i milion i po.

- Ovim sredstvima bi lokalna samouprava putem opštinskog konkursa finansijski podržala projekte izgradnje kapela na dva gradska pravoslavna groblja, kao i završetak radova na izgradnji ogradnog zida na džamiji u centru grada, stakao je predsednik Dimitrije Paunović.

„Energija“ upravlja školskim kotlarnicama

Jedna od odluka Opštinskog veća je i da se interne kotlarnice u Predškolskoj ustanovi „Paša i Nataša“ i Osnovnoj školi „Živko Ljujić“ povere na upravljanje preduzeću „Energija Zlatar NV“, a da ova firma preuzme odgovornost da primarno investira u zamenu kotlova na biomasu u kotlarnici Staro polje, gde su zbog zastarelosti mreže sve učestalije popravke i intervencije. U „Energiji“ će narednih dana razmotriti i predlog većnika da se od 1. januara do kraja jula 2016. za deset odsto snize cene isporuke toplotne energije. Niže cene za usluge vode i iznošenja smeća zatražene su i od ovdašnjeg Komunalnog preduzeća, čijem je poslovodstvu sugerisano da sačini spiskove radnika koji bi eventualno mogli biti proglašeni kao tehnološki višak.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.