Domaći turizam: Šta sve možete doživeti na Zlataru

hellomagazin.rs 21. октобар 2015. године Туризам Коментари

Leto na Zlataru Zlatar (foto: R. Prelić)

Zlatni Zlatar je, ovih tropskih dana, idealan za višednevni beg od vrućina. Na svakom koraku potvrđuje se da nije slučajno proglašen vazdušnom banjom. Prijatne dnevne temperature, prohladne noći, ali i vrlo pristupačne cene svih usluga, bili su minulih sedmica glavni “mamac” za mnogobrojne turiste iz svih krajeva naše zemlje, ali i Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Prijatno letnje vreme, ipak, nije jedini adut planine na jugozapadu Srbije. Tu su i plaže na tri jezera, obilazak rezervata “Uvac”, Ušačke pećine, adrenalin park, biciklističke i pešačke staze, srednjovekovne srpske svetinje… U podnožju Zlatara, udaljena oko dva kilometra je i Nova Varoš u kojoj većina posetilaca uveče pronalazi i idealno mesto za zabavu.

– Na obalama Zlatarskog i Radoinjskog jezera uređene su “pontonske” plaže, pa osveženje u njihovim vodama i spas od vreline dnevno pronađe po nekoliko hiljada kupača – kaže Ivana Novaković, direktorka Turističko-sportskog centra “Zlatar” u Novoj Varoši.

– Oni, pak, željni uživanja u lepotama prirode, kupališta pronađu uzvodno na Zlatarskom jezeru, na plažicama u okruženju smrča i breza.

Posebna atrakcija je i krstarenje kanjonom Uvca, kroz čuvene meandre čijim liticama i nebom krstare beloglavi supovi. Ovim gospodarima neba, sa rasponom krila i do tri metra, kanjona Uvca je najveće stanište na Balkanu. Supovi su, kako kažu žitelji zlatarskih sela, najbolji “garant” da je priroda u ovim krajevima netaknuta.

– U ovom ekološkom raju, od proleća do jeseni uživaju i šetači – priča naša sagovornica. – Pešačke staze, a tri ih je ukupne dužine 33 kilometra, odvešće ih do najlepših, skrivenih kutaka zlatne planine. Do Vodene poljane, Golog brda – najvišeg vrha Zlatara na 1.627 metara iznad mora, Vilova, Komarana, Rastoka, Tikve, Kamenice… Uživaće u beskrajnim vidicima, mirisnim livadama i šumskim izazovima. I, sve vreme, udisaće blagotvoran vazduh obogaćen terpentinom i ozonom.

Zlatar je, poslednjih godina, po rečima naše sagovornice, odredište i biciklista. Ne slučajno, budući da ih ovde čeka gotovo 100 kilometara biciklističkih staza. Željni svih izazova vožnje po planinskim stazama, ljubitelje ovog sporta, staze vode i do manastira Mileševe, Uvačkog jezera, etno-sela “Štitkova”, pa sve do Peštera.

Oni avanturističkog duha, izdržljivi i hrabri, kaže Novakovićeva, izazov pronalaze u adrenalin parku na Babića brdu. Park od platformi na drveću, između kojih su prepreke, drugi je po veličini u Srbiji. Pogodan i za rekreaciju i vežbe, ali i za takmičenja.

UŠAČKE PEĆINE

KORITO Uvca “skriva” i Ušačke pećine – do sada najveći pećinski sistemi u Srbiji dug 6.185 metara. Čine ga dve pećine i jedna jame čiji su kanali međusobno povezani. Najveća je Ušačka pećina koja ima dva ulaza, prvi u selu Gornje Lopiže, a drugi u koritu Uvca. Malo manja je Ledena pećina, dok je najmanji ali i najinteresantniji deo ušačkog pećinskog sistema jama Bezdana.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatar skijanje uvac odmor


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.