Бунари гасе жеђ

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 20. октобар 2015. године Друштво Природа Коментари

Вода на окућници – рашљар на падинама Златара Вода на окућници – рашљар на падинама Златара (Фото: Д. Гагричић)

У селима од Дрине до Пештера влада незапамћена потрага за водом. Поред сточара умеће рашљара дебело плаћају и воћари.

Сушне године, недостатак воде за пиће и појење стоке, али и намера домаћинстава да подижу пластенике или засаде малине и боровница - донеле су пуно посла за бунарџије у селима од Дрине до Пештера. За некима влада толика јагма да се и месецима  чека њихов долазак.

Због вишегодишње невоље, сточари у безводним селима дреше кесу и пазивају рашљаре, који уз помоћ бакарних жица трагају. Бушење до жица воде у подземним токовима кошта око 50 евра по метру, а значајни су и издаци за копање канала за цеви и струју, па пумпе, командне уређаје и пратећу опрему. 

- Издашност садашњег извора није довољна за увођење појилица у шталу. Рашљар ми је нашао воду у близини, на дубини од око 80 метара, па напролеће са стрицем започињем радове – казује Страјо Васиљевић, из Правошеве, чија је кућа испод Голог брда, највећег виса Златара, на преко 1.400 метара висине.

Суша је ове, као и пре две године, у многим малињацима узела данак, па воћари више не желе да ризикују. Све је веће интересовање за садњу боровнице, а власници парцела најпре желе  да обезбеде залихе воде. Тако је у Дражевића, Дебеље и још неким селима по Старом Влаху, односно у Варди, те местима око Косјерића и Бајине Баште. У Костојевићима су, тако, открили воду која ће хладити ракијске казане...

За водом трагају и викендаши на Муртеници, Златибору, Јавору и Златару, а откривају се или продобљују затрпани стари бунари „копаници“ на окућницама или у планинским висовима.

Искуства су показала да у овим крајевима на кречњачком терену сврдла бушећих гарнитура нађу воду тек после 100 метара, док су на мањим дубинама укрштају жице рашљи на серпентинским теренима и поднебљима са црним и црвеним каменом.

МАЈСТОР

- Власници имања радове плаћају тек кад избије вода на површину и кад измеримо издашност. Иначе, не бушимо или не копамо бунар где рашље не покажу подземни ток, а још нам се није догодило да нам из некоф бунара вода „побегне“ – каже рашљар и бунарџија Никодин Томић, из ариљске радње за бунаре, која буши у Кладници, Дугој Пољани и oколним сјеничким селима.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.