Систем сакупљања споредних животињских производа у општинама западне Србије

glaszapadnesrbije.rs 25. август 2015. године Екологија Коментари

Zlatarinfo logo

Еколошки центар „Станиште“ из Вршца реализује пројекат „Систем за сакупљање споредних животињских производа у 4 региона у Србији“ у партнерству са 11 локалних самоуправа – Чачак, Горњи Милановац, Лучани, Сјеница, Ивањица, Нова Варош, Димитровград, Пирот, Бела Паланка, Бабушница и Суботица.

Нешкодљиво уклањање споредних животињских производа и отпада, један је од највећих изазова у области здравствене заштите, заштите животне средине и безбедности хране. У нашој земљи годишње настане око 250 хиљада тона споредних анималних производа, а од тога се само око 20% прописно преради, док остало завршава по ливадама, каналима, сметлиштима.

Са овим проблемом суочавају се републичке и локалне власти, сточари, кланичари, прерађивачи, месари, ветеринари и грађани, а без његовог решења, за српске производе ће европско, али и друга тржишта бити затворени.

Један од најважнијих резултата пројекта биће израда документације (студија изводљивости, план управљања, грађевински и други пројекти), са којом ће се у 2016. години конкурисати у програмима ЕУ за изградњу локалних система сакупљања споредних производа. Овакве системе су, за сада, изградили само Вршац и Смедерево, а град Ужице, у сарадњи са општином Чајетина, има документацију за изградњу система сакупљања, која је припремљена 2013. године.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.