Златибор: Песма предака враћа наду

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 20. август 2015. године Традиција Коментари

12. Сабор изворне народне песме „Без извора нема воде“ у чајетинском селу Рожанству. Сабор су отвориле Томка Пауновић и Драгица Жунић (фото: Д. Гагричић)

12. Сабор изворне народне песме „Без извора нема воде“ у чајетинском селу Рожанству.

Мушка певачка група КУД „Гостиница“ из истоименог села код Ужица и трио певачa извика из прибојског села Бучје учествоваће јесенас на републичкој смотри народног стваралашта у Тополи пошто су победили на 12. Сабору изворне народне песме „Без извора нема воде“, одржаном на Преображење у златиборском селу Рожанство.

Натпевавале се певачке групе и дуети певача извика Натпевавале се певачке групе и дуети певача извика

Чланови жирија, етномузиколози - проф. Др Димирије Големовић, Марија Раковић и Марија Шекуларац - друго место доделили су женској певачкој групи „Дукат“ из Косјерића, а треће групи „Златиборска зора“ из Чајетине, док су међу певачима извика признања припала Нововарошанима – дуетима Радован Јанковић и Милан Милошевић и Мирољуб Шаковић и Томка Пауновић.

Буренце ракија - награду за друго место певачима извика Милану Милошевићу и Радовану Јанковићу уручује Миросав Радибратовић Буренце ракија - награду за друго место певачима извика Милану Милошевићу и Радовану Јанковићу уручује Миросав Радибратовић

Награде за најлепши водећи глас освојили су Миодраг Ћурчић из ивањичке „Оморике“ и Славенко Караџић из Прибојске Бање.

Сабор у дворишту сколе у Рожанству Сабор у дворишту сколе у Рожанству

Сабор је отворио Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, истакавши да ова општина посебну пажњу поклања изградњи инфраструктуре и оживљавању села, али и очувању традиције и корена и издвајањима у области културе.

Ручно праве кланете и свирају - оркестар Шалипура из Голеша код Прибоја Ручно праве кланете и свирају - оркестар Шалипура из Голеша код Прибоја

- Дивно је чути изворне гласове и песме, онако како су то наши преци радили вековима. Ови млади дају нам снагу, враћају наду, да ће наша села да живе – нагласио је Стаматовић.

Арсен Ђурић, директор ТО Златибор, уручио је награду Милошу Бирићу из Криве Реке за најбоље уређено сеоско двориште Арсен Ђурић, директор ТО Златибор, уручио је награду Милошу Бирићу из Криве Реке за најбоље уређено сеоско двориште

Такмичарски део Сабора одржан је између два налета градоносних облака. У невремену које је захватило део Златибора, за тили час град је обелео село Рожанство и причинио мање штете.

Нема боље цуре од чутуре... Нема боље цуре од чутуре...

Златиборци су с шалили на рачун своје муке: „Кад нема кише, добар је и град“. Јер, на неким деловима планине није пала ни кап, суша је узела данак, па је, кажу они, „Златибор жут к'о дукат“. Жедни су спржени пашњаци, али и извори питке воде и појилишта стоке у читавом Старом Влаху, где су најављиване кише само оросиле земљу.

Ни громови и град нису отерали публику Ни громови и град нису отерали публику

НАГРАДЕ ЗА СЕОСКИ ТУРИЗАМ

Туристичка организација Златибор одала је признања прегаоцима сеоског туризма. Директор ТО Арсен Ђурић уручио је награде - Милошу Бирићу из Криве Реке за најуређеније двориште у сеоском домаћинству и Драгану Меловићу из Рожанства за најбољег издаваоца лежајева на селу.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.