Digitalizacija muzeja stručnjacima

danas.rs (R. Popović) 20. јул 2015. године Друштво Култура Коментари

Zlatarinfo logo

Prilično monotonu kulturnu javnost u gradu na padinama Zlatara ustalasalo je saopštenje lokalnog Udruženja građana „Plenum“ koje je optužilo rukovodstvo užičkog Narodnog muzeja da je sprečilo realizaciju projekta digitalizacije Zavičajnog muzeja u Novoj Varoši za koji su „plenumaši“ dobili sredstva Ministarstva kulture u iznosu od 334.000 dinara. U užičkoj muzejskoj ustanovi odgovaraju da nisu dali „zeleno svetlo“ jer posao digitalizacije muzejske građe, u skladu sa zakonom, mogu obavljati samo stručni kadrovi, a ne predstavnici udruženja građana.

Projektnim aktivnostima „Plenuma“ bila je, između ostalog, planirana i nabavka tri lap-top računara, jednog digitalnog foto-aparata, izrada sajta (hosting i domen), kao i izrada 1.000 kataloga, koji bi služili u promotivne svrhe zavičajnog muzejskog odeljenja.

- Odluka rukovodstva Narodnog muzeja da odbiju saradnju i zaustave sprovođenje projekta je skandalozna i predstavlja šamar razvoju kulture u Novoj Varoši. Smatramo da je unapređenje kulture bitno za svako civilizovano društvo, te je zato odluka nadležnih u ovoj ustanovi, koja je dužna da se bavi zaštitom bogatog kulturnog nasleđa, u najmanju ruku čudna, kaže Bodgan Jelić, predsednik UG „Plenum“, koji podseća da je namera aktivista ovog udruženja bila da, pored ostalog, izrade i fotografije svih eksponata u Zavičajnom muzeju i postave na sajt, odštampaju promotivne kataloge i na taj način pruže svoj doprinos u promociji kulture, ali i objedinjene turističke ponude novovaroškog kraja. „Ideja će, na žalost, izgleda ostati samo mrtvo slovo na papiru. Nedopustivo je što su u muzeju odbili naše partnerstvo, ali će naše udruženje, ipak, nastaviti da deluje u segmentu kulture, kao i mnogih drugih oblasti, a sve sa ciljem dalje afirmacije lokalne zajednice“, ističu u ovom Udruženju, koje je, inače, uz podršku države i donatora, u poslednjih godinu i po dana uspešno realizovalo nekoliko razvojnih programa i projekata.

U užičkom Muzeju, međutim, odgovornost prebacuju na Ministarstvo kulture , a izražavaju i čuđenje kako to da se ova ustanova bez ikakvih prethodnih konsultacija uključi u partnerstvo sa civilnim sektorom.

- Grešku je napravila nadležna komisija koja je trebalo da, pre nego što odobri projekat „Plenuma“ , konsultuje zakon i bar pita za mišljenje našu ustanovu. Zakonskom procedurom je precizno propisano ko i na koji način može raditi digitalizaciju muzejske građe. Taj posao kod nas rade visoko stručni kadrovi sa položenim državnim ispitom, a to je praksa i u svim svetskim i evropskim muzejskim institucijama. Izrada internet prezentacije je, sa druge strane, nešto sasvim drugo i mi kao ustanova ne bežimo od takve vrste saradnje i partnerstva, objašnjava Nikola Gogić, direktor Narodnog muzeja u Užicu.

Zavičajni muzej u Novoj Varoši je, inače, počeo da radi pre tri godine, a četiri stalne postavke, u kojima je sabrano 240 eksponata, smeštene su u zapadnom krilu zgrade Biblioteke u centru grada. Muzej do sada nije imao zapaženijih aktivnosti, jer, kako kažu u ovoj ustanovi, za svoj rad nemaju novčanu podršku lokalne samouprave.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

muzej plenum


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.