Sandžačka regija - „Pucanj u prazno“

danas.rs (R. Popović) 15. јул 2015. године Политика Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Zahtev nekolicine bošnjačkih nevladinih organizacija upućen vladama Srbije i Crne Gore u kojem se traži dozvola za formiranje ekonomske sandžačke regije, u čijem bi se središtu našla i opština Nova Varoš, u ovdašnjim političkim krugovima ocenjen je kao još jedna u nizu provokacija i pokušaja da se, pod plaštom jačanja ekonomske saradnje, destabilizuje ovaj deo Srbije.

Iza peticije, koju je za svega par dana potpisalo više hiljada građana, stoji grupa bošnjačkih nevladinih udruženja, a prema njihovoj ideji posebna prekogranična regija Sandžak obuhvatila bi Novi Pazar, Tutin, Novu Varoš, Sjenicu, Priboj, Prijepolje, Rožaje, Pljevlja, Bjelo polje, Berane i Plav. „Reč je o inicijativi pokrenutoj sa ciljem jačanja pre svega ekonomske saradnje među sandžačkim gradovima i opštinama“, navodi se u obrazloženju peticije.

Čelnici vlasti u Novoj Varoši, međutim, nisu uvereni da je u pitanju namera inicirana sa ciljem bržeg ekonomskog razvoja ovih gradova i opština, već da je u pitanju čista politikantska priča koja nema nikakve veze sa ekonomijom i pokušaj da se destabilizuje ovaj deo zemlje.

- Još jedna provokacija dela bošnjačkog nevladinog sektora, smišljena u cilju zloupotrebe građana, da se pod plaštom borbe za nacionalne i ekonomske interese, skupi po koji poen uoči nekakvih internih izbora i prebrojavanja birača i pristalica. Sličnih inicijativa je bilo i ranije, ali su se po pravilu završavale negde u magli, tako da će epilog i ove poslednje biti „pucanj u prazno“. Peticija nema političku težinu, a vidim da joj značaj ne pridaju ni respektabilne bošnjačke partije, ovako inicijativu ocenjuje predsednik novovaroške opštine i lider lokalnih naprednjaka Dimitrije Paunović. „Siguran sam i da naši građani, ma koje da su nacionalnosti, razmišljaju u pravcu kvalitetnog suživota na ovom prostoru, a ne podrške idejama koje mogu da poljuljaju tradicionalno dobre odnose između Bošnjaka i Srba“, ističe on.

I u opozicionoj Demokratskoj stranci smatraju da je inicijativa politički motivisana, s obzirom na to da se predloženi ekonomski koncept saradnje podudara sa granicama sandžačke regije. „I ako se posmatra sa čisto ekonomskog aspekta, najblaže rečeno - inicijativa je nerazumna. Kakvo uporište može da ima teza intenziviranja ekonomske i privredne saradnje između, recimo, naše i rožajske opštine, a odvojeno od Zlatibora ili Ivanjice. Razvoj i afirmacija Nove Varoši moguća je u zajedničkim projektima sa bogatijim opštinama i gradovima, a ne onima koji su u ekonomskom smislu lošiji od nas“, smatra Slaviša Purić, predsednik OO Demokratske stranke.

Onlajn peticija

Krajem prošlog meseca, nekoliko hiljada ljudi potpisalo je onlajn peticiju za konstituisanje prekogranične regije Sandžak. Jedan od inicijatora peticije Zaim Ćelebić, predsednik nevladine organizacije HG „Sandžak Euregio“ iz Nemačke, za portal Rožaje fri pres je izjavio da će vladama Srbije i Crne Gore od vlada uskoro biti poslat poziv za zvanično formiranje ove prekogranične regije. On tvrdi da bi prekogranična regija Sandžak doprinela stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, kroz mešovite industrijske zone i zajedničke projekte. Bošnjačke stranke su ovu inicijativu uglavnom ignorisale, a nema potvrda da je Beogradu i Podgoricu upućen bilo kakav zvanični predlog.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.