Strah na Zlataru: Noćne straže zbog vukova

blic.rs (Ž. Dulanović) 15. јул 2015. године Економија Природа Коментари

Zlatarinfo logo Ilustracija

Stočari sa Zlatara prinuđeni su da čak i noću stražare kraj torova za ovce kako bi se zaštitili od vukova koji celo leto kidišu na stada.

Planinom krstari četiri–pet vukova u čoporu, a meštani pretpostavljaju da su zveri na Zlatar stigle sa susednog Zlatibora gde su nedavno desetkovali više stada.

Milu Rvoviću iz Drmanovića vukovi su zaklali ovcu na livadi kod raskrsnice na putu za Sjenicu, a jagnje njegovom komšiji Milošu Pejoviću sa Vodene poljane.

- Prethodnih nekoliko večeri vukovi su udarali na tor sa pedesetak ovaca, ali su ih odbili kerovi i pucnji u vazduh iz lovačke puške. Mada je tor nedaleko od porodične kuće, neko uvek mora da stražari u drvenom kućerku uz stado, jer to je jedini način da se ovce i jagnjad sačuvaju od zveri – kaže Milošev sin Novak Pejović.

Meštani zlatarskih sela kažu da su se vukovi osilili pa na stada udaraju i u po bela dana ne obazirući se na čobane. Radenku Vasiljeviću iz Pravoševe na pašnjaku su zaklali dve ovce i jagnje.

- Vukovi su iznenada izleteli iz šume i iz stada koje je čuvao Radenkov otac odvojili tri brava koja su zatim zaklali. Ostale ovce su se uplašile i razbežale, pa je čobanin jedva uspeo da ih prikupi i zatvori u štalu. Kaže da u svom veku ništa slično nije doživeo, a ima preko 70 godina života – kaže Novak Pejović.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vukovi mile rvović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.