Верници траже Филарета

novosti.rs (D. Gagricic) 08. јул 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Апели да Српска православна црква преиспита одлуку о разрешењу владике милешевског Филарета. Петиција мештана лимске долине.

ГРУПЕ верника из Милешевске епархије послале су апел врху Српске православне цркве да преиспита одлуку о резрешењу владике Филарета са трона Милешевске епархије.

- За петицију са 3.000 потписа у Патријаршији су нам рекли да треба да је упутимо преко надлежног архијереја, а неке петиције и жалбе које су стизале против владике примали су без такве процедуре и објављивали их на велика звона - каже један од организатора ранијег сакупљања потписа.

У најновијем обраћању Синоду СПЦ, мештани Лимске долине подсећају на заслуге Филарета у обнови духовног живота и васкрсу неимарског духа, али и доброчинству и помоћи, како српским тако и муслиманским породицама, оболелој деци...

- Знамо да ће нам рећи да се мешамо у црквене ствари, али ми само подсећамо да су стали радови на шест објеката. Спомен-црква - костурница, у селу Љепојевићи, на Јавору, посвећена свим српским мученицима од Косова до данашњих дана, који су живот положили за веру и отаџбину, требало је да буде освештана 21. јуна, на дан чувене Калипољске битке у Јаворском рату 1876. године. Црква је прошле јесени добила кров и крстове, занатски радови нису настављени, иако су паре обезбеђене из републичке касе - наводе чланови Одбора за градњу.

Владика Филарет, који борави у манастиру Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана на Златару, одбија разговор на ову тему и наглашава да је права адреса Синод СПЦ.

ПРОЦЕДУРА

У Патријаршији, међутим, не желе да коментаришу апеле верника.

- Милешевска епархија има свог администратора, владику Јоаникија, који руководи духовним животом. Нико не спори право верника да се обраћају телима цркве, али у прописаној процедури - кратко нам је речено у седишту СПЦ.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vladika filaret mileševska eparhija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.