Чајетина: Од хајдука до сердара

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Рујански сердар Јован Мићић

Библиотека организује Округли сто о пламену Другог српског устанка 1815. године. Изложба о Јовану Мићићу, рујанском старешини и „десном крилу“ Милоша Обреновића на граници са Турском.

Поводом 200-годишљице Другог српског устанка, Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини 25. јуна организује округли сто на тему „Ужичка нахија у Другом српском устанку и обновљеној држави 1815-1839. године“.

Најављено је 18 саопштења којима ће, поред пламена буне Милоша Обреновиића, истраживачи осветлити ликове истакнутих устаника и старешина у ужичком крају, али и организацију власти, економско-социјалне прилике и српско-турске односе у Ужичкој нахији, Старом Влаху и на Пештери.Биће речи и о становништву и насељима, кућама и конацима, али и о архивској грађи, споменичком наслеђу и хајдучији тог периода.

У сали Библиотеке у петак, 26.јуна, отвориће се изложба о знаменитој личности овог краја и Милошевом „десном крилу“ на граници са Турском - „Рујански старешина Јован Мићић, од хајдука до сердара, од сердара до заточеника гургусовачке куле“, аутора Снежане Ђенић. Видовданска свечана академија поводом Дана Библиотеке заказана је за 28. јун.

Oznake: drugi srpski ustanak


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.