Нова Варош: „Џипијада“ и смотра „отписаних“ 

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 25. мај 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Застоји на џиповима су брзо отклањани (фото: Д, Гагрилић)

Поводом Дана младости југоносталгичари и власници старих возила окупили се на Великом Брду. У кампу сценографија и знамења од пре 40 или 70 година.

„По шумама и горама“, „Друже, Тито, ми ти се кунемо“, „Најлепша је домовина моја“ и друге песме и корачнице везане за датуме из НОБ-а и живота бивше ЈНА – у понедељак су парале маглу и кишу на Великом Брду изнад Нове Вароши, где су се, поводом некадашњег Дана младости, окупили југоносталгичари и љубитељи старих возила, међу којима су била и она из некадашњег возног парка ЈНА.

Киша није омела караван преко Тикве, Великог Поља, Каменице и Вучије Киша није омела караван преко Тикве, Великог Поља, Каменице и Вучије

У кампу сценографија од пре 40 или 70 година: биста Јосипа Броза Тита, знамења АВНОЈ-а, заставе на јарболу, „титовке“ са петокракама, војничке униформе и цокуле, шатори, казан са војничким пасуљом...

- Догодине дочекујемо Штафету младости, која ће стићи из Црне Горе, донеће је Пријепољци, а до њих Никшићани – најављује Радисав Мартиновић, један од учесника у „Џипијади“ и власник „пуха“ и још два теренца.

Смотра теренаца - власници и возачи размењивали искуства Смотра теренаца - власници и возачи размењивали искуства

Пред зору је пролетао снег, кажу они што су овде коначили. Киша је, јуче, омела неке од власника теренаца да стигну. Они најупорнији – из старовлашких градова – Нове Вароши и Ивањице, затим из Прибоја, Сјенице и Пријепоља, били су у каравану који је крстарио висовима, преко Тикве, Великог Поља, Каменице, Вучије...

Смотра возила отписаних у бившој ЈНА Смотра возила отписаних у бившој ЈНА

- Дан младиости је био најрадоснији празник у „југи“, окупљао је и старе и младе, цела земља је била на ногама. А и тада нам је свима било боље. Ред је да се сетимо тог времена – истиче Џевад Џановић (54), аутопревозник из Нове Вароши, организатор и домаћин ове манифестације и оснивач Олд-тајмер клуба историјских возила и ствари и носталгичара бивше СФРЈ и ЈНА. 

На Великом Брду јуче је било и неколико возила америчке армије - „доџ“, произведен 1945. године и „вилус“ и „џемс“ из 1951. године, власништво Џановића.Углацани и затегнути, без бора и трагова дугог животног века по врлетима и на друмовима. По спољном изгледу и раду мотора – изгледало је као да су тек „испод чекића“. 

Носталгичари су подсетили на поодавно време и датуме Носталгичари су подсетили на поодавно време и датуме

- Месецима је трајао ремонт појединих возила, која су, после отписа у ЈНА, коришћена у низу сеоских послова и била у лошем стању, а власници их продавали као „кршеве“. Данима сам обилазио отпаде, десетине пута одлазио у Пријепоље и крстарио околним селима тражећи делове за „џемса“...Стари теренци ми крепе душу...Кад се нешто воли, онда ту нема умора и предаје...

А шта би друго било за ручак него - војнички пасуљ А шта би друго било за ручак него - војнички пасуљ

Једноставно, крадем сам од себе, намичем динар по динар за њих, делове и опрему – казује организатор прве смотре за Дан младости и носталгичар у души.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dan mladosti dževad džanović sfrj jna 25. maj tito radisav martinović džipijada


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.