Nova Varoš: Noć muzeja - izložba, promocija, koncerti

danas.rs (R. Popović) 22. мај 2015. године Култура Коментари

Zlatarinfo logo

Otvaranjem etnografske izložbe „Izvor voda izvirala“, nastupom beogradskog hora „Stevan Hristić“ i novovaroškog Tamburaškog orkestra, kao i predstavljanjem knjiga istoričara Saliha Selimovića, Zavičajni muzej u Novoj Varoši pridružio se obeležavanju međunarodne kulturne manifestacije „Noćmuzeja“, koja se u Srbiji svakog maja obeležava većviše od jedne decenije.

- Zavičajni muzej u našem gradu manifestaciju „Noćmuzeja“ obeležava treću godinu za redom i to veoma skromnim programom i rezultatima rada u protekle nepune dve godine. Prilika je zato da ukažem na nedostatak ozbiljne strategije u kulturi u našoj opštini, kao i na opasnost od nedostatka kvalitetne saradnje između ovdašnjih ustanova kulture nauštrb ličnim i jalovim promocijama i sujetama. Želim da ukažem i na nedovoljnu podršku aktuelne vlasti u kreiranju kvalitetne strategije i politike razvoja, kazala je, između ostalog, na otvaranju manifestacije kustoskinja novovaroškog Zavičajnog muzeja Indira Gendžić, podsetivši da za rad i aktivnosti ove ustanove iz opštinskog budžeta u protekle dve godine nije izdvojen ni jedan jedini dinar, kao i da nije ispunjeno obećanje predstavnika opštinske uprave dato 2012. da će se obezbediti sredstva za proširenje Muzeja I završetak stalne muzejske postavke. Gendžićsmatra da se ovako lošim tretiranjem Muzeja gubi dragocen faktor - vreme, a u kojem su još živi svedoci značajnih događaja vezanih za istoriju i kulturu grada, vreme u kojem i dalje propada sve ono što po zakonu mora da bude zaštićeno.

„Noćmuzeja“, koja je ove godine obeležena pod sloganom „Heroji kulturne baštine“, u našem gradu je započela u subotu 16. maja u galerijskom prostoru DK otvaranjem etnografske izložbe „Izvor voda izvirala“, nastale kao plod projekta „Lekoviti i čudotvorni izvori“ čiji je nosilac Narodni muzej iz Užica, a autori kustoskinje Ivana Todorovići Zagorka Milićević, i muzejski savetnik mr Marko Stojanović. Iste večeri domaću publiku oduševio je nastup projektnog kamernog hora „Stevan Hristić“ iz Beograda, pod dirigentskom palicom Kristine Petrović. Na programu hora, u čijem je sastavu petnaestak izuzetno talentovanih studenata beogradske Muzičke akademije, našle su prelepe sekvence iz Mokranjčevih rukoveti, ali i najlepši „biseri“ narodne izvorne muzike. Poklonici starogradske muzike imali su priliku da, u utorak 19. maja, uživaju u nastupu Tamburaškog orkestra Doma kulture „Jovan Tomić“. Ono što je, međutim, bacilo senku na ovogodišnje obeležavanje manifestacije „Noćmuzeja“ jeste izuzetno slaba posećenost događaja.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

kultura


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.