Božetići: Zakup za mlekaru

danas.rs (R. Popović) 15. мај 2015. године Пољопривреда Коментари

 Назадовање сеоских центара – задружна зграда у Божетићима (foto: D. Gagričić)

Pošto ZZ „Borovita glavica“, osnovana sredinom septembra prošle godine na inicijativu gradskih čelnika, nije imala rezultata u radu, Opštinsko veće u Novoj Varoši je najpre poništilo zaključak od pre sedam meseci kojim se ovoj novoformiranoj zadruzi izdaje u zakup na godinu dana magacin u Božetićima, a potom donelo odluku da se deo ovog poslovnog prostora putem javnog nadmetanja ponudi i drugim investitorima zainteresovanim za pokretanje mlekarske proizvodnje. Bila je ovo dominantna tema na 37. sednici Opštinskog veća, na kojoj su većnici, premda su radili na ivici kvoruma, razmotrili obimni dnevni red od čak pedesetak tačaka.

- Opština je iz budžeta uložila značajna sredstva da otkupi imovinu bivše zadruge i ustupi je na korišćenje poljoprivrednim proizvođačima sa ciljem da pomogne meštanima ovog kraja. Nije nam bila ideja da se udruži par zadrugara koji će samo da figuriraju, već oni koji će pokrenuti stvari sa mrtve tačke i pokazati angažovanost i motivisanost. Pošto već ima zainteresovanih investitora, predlažem da im ponudimo deo magacinskog prostora čime bi poslali poruku da ne sputavamo, inače, slabašnu preduzetničku inicijativu, već da smo odlučni u nameri da stvorimo povoljan ambijent za ulaganje, obrazložio je predsednik opštine i veća Dimitrije Paunović, čiji je predlog podržala većina većnika, uz protivljenje Dragana Kurćubića. On smatra da bi ovu temu trebalo razmatrati na narednoj sednici nakon što se o ovim namerama lokalne samouprave obavesti Skupština ZZ „Borovita glavica“ i izjasni da li joj je ovaj deo magacinskog prostora potreban za eventualne buduće poslovne aktivnosti.

Članovi Opštinskog veća usaglasili su se da se prizemlje zgrade u Božetićima, površine od oko 220 metara kvadratnih, izda u zakup u namenu proizvodnje i prerade mleka, na period od 20 godina i uz obavezu zakupca da za vreme trajanja zakupa ima stalno zaposlena tri radnika preuzeta sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na Veću se razgovaralo i o još jednoj zakupnini - reč je o opštinskom zemljištu u neposrednoj blizini kamenoloma u Bistrici. Ponude su dostavili preduzeće „Jelen do“, zainteresovano da godišnji zakup plati 600 evra po hektaru, uz 1.600 tona tampona, „Putevi Zlatar“, koje nudi 650 evra po hektaru uz otvaranje novog kamenoloma i zapošljavanje četrdesetak radnika, kao i užički „Putevi“, koji u ponudi nisu dostavili preciznije definisane namere o zakupu. Članovi Veća su, nakon kraće rasprave, doneli odluku da se inicira zajednički sastanak potencijalnih zakupaca i predstavnika lokalne samouprave kako bi se pronašlo kompromisno rešenje jer je u interesu opštine da i „Putevi Zlatar“ i „Jelen do“ nastave da posluju u zlatarskom kraju i otvaraju nova radna mesta.

Gradski Većnici razmatrali su i brojne pojedinačne zahteve i inicijative građana, kao i molbu za pomoć u funkcionisanju novovaroškog Doma zdravlja, Službe dečje hirurgije iz Užica, Zavičajnog muzeja, Predškolske ustanove „Paša i Nataša“.

Činovnici „pod lupom“

Opštinski većnici su usvojili i Pravilnik o ocenjivanju zaposlenih u lokalnoj administraciji, čije je donošenje inicirao predsednik opštine Dimitrije Paunović. Stalno zaposleni u Opštinskoj upravi će biti ocenjivani jednom godišnje, a ocenu će donositi načelnik na osnovu : obima i kvaliteta obavljenog posla i njegovog efekta, stručnosti, inicijativnosti, kreativnosti, odnosa prema strankama, kolegama i pretpostavljenima, kao i radne discipline.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.