Pribojska banja raj za dušu (video)

rts.rs 10. мај 2015. године Туризам Коментари

Zlatarinfo logo Pribojska banja (foto: b92.net)

Uz novog strateškog partnera u FAP-u i upravo formiranu slobodnu industrijsku zonu, Pribojci velike nade polažu i u rekonstrukciju Pribojske banje, lečilišta u koje nije ulagano već četiri decenije.

Nedavno je, a posle vraćanja imovine SPC, Mileševska eparhija sklopila ugovor sa "Grand strojem", investitorom koji će uložiti oko 15 miliona evra u obnovu banje i izgradnju objekata po vrhunskim standardima. Deo je već urađen, tako da se ove sezone očekuje više od 10.000 turista.

Za sve koji Banju znaju odranije uređen je prostor i renovirana kupališta, u skladu sa zahtevanim uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer datiraju iz srednjeg veka, pa se Pribojska banja, koju je još arabljanski putopisac Idrizi u dvanaestom veku ucrtao na tadašnju mapu sveta, priprema da ponovo zauzme to svoje mesto.

Dva su izvora lekovitih voda, ukupnog kapaciteta 70 litara u sekundi i temperature od gotovo 37 stepeni. I novi bazeni su u funkciji, otvoreni do posle ponoći.

Opisano davno kao raj za dušu i lek za bolesno telo, to mesto je znamenito i po manastiru iz trinaestog veka, i Crkvi Svetog Ilije, obnovljenoj pre nekoliko godina, čiji je ktitor, inače Banjanac, i rešio da ulaže u svoj rodni kraj.

Za četiri godine završiće se izgradnja najmodernijeg hotela, velnes centra, luksuznih apartmana, ali će i dalje ponuda biti prilagođena gostima svih platežnih moći.

Banja će uskoro dobiti i mini zoološki vrt i čeka nove stanare.

Ovu investiciju lokalna samouprava vidi kao onu koja po značaju parira dolasku Finaca u FAP, i nastoji da ispuni jedini zahtev investitora – revitalizaciju regionalnog puta Kokin Brod – Pribojska banja.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović kaže da će iduće nedelje investitoru reći kada i u kom roku će biti rešen taj problem.

Višestruko skuplji od planirane investicije u saobraćajnicu, preobražaj banje upravo od tog puta i zavisi. Zato se i veruje da će on vrlo brzo, do početka letnje sezone, biti i završen.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.