Сајам запошљавања – пољопривреда шанса за развој општине

08. мај 2015. године Економија Друштво Коментари

Sajam poljoprivrede (фото: ГЗС)

Сајам запошљавања је једна од мера активне политике упошљавања и прилика за сусрет понуде и потражње на тржишту, оценио је данас за ГЗС председник општине Пријепоље, Емир Хашимбеговић, приликом отварања сајма.

 Према његовим речима, на овај начин се даје шанса незапосленима да се у директном сусретну са потенцијалним послодавцима наметну и представе себе, а за послодавце да оформе своју базу података о слободној радној снази.

Хашимбеговић је истакао је да општина има изузетно добру сарадњу са Националном службом за запошљавање као и да издваја значајна средства из буџета за подстицај упошљавања, а велику шансу види у развоју пољопривреде, где „леже“ и потенцијална радна места.

"За развој привреде у општини Пријепоље од изузетног значаја су индустријски и пољопривредни потенцијали, тј .да се одржи оно што је остало од индустрије и да се, на неки начин, подстакне да би опстало. С друге стране пољопривреда, где убрајамо и малинарство, показала је у последње две три године велике резултате и то је нешто што је препознато и што морамо да подстакнемо да се још више развија“ казао је Хашимбеговић.

Већ две године руководећи људи општине Пријепоље воде разговоре са представницима НСЗ о проналажењу начина и модуса за подстицај развоја пољопривреде што је ограничено са једне стране општим законским актима на нивоу државе. "Субвенционисање на такав начин није могуће па очекујемо од надлежних државних органа да се укључе у решавање овог проблема", додао је Хашимбеговић.

Он је навео да пријепољска локална самоуправа развој пољопривреде подстиче кроз побољшање инфраструктуре и путне мреже, што ће омогућити лакши прилаз пољопривредним произвођачима до својих засада.

"На подручју Пријепоља годишње се производе 3000 тона малине, план је да се за две три године та производња подигне на 5000 тона, док је капацитет ове општине производња 20000 тона малине " тврди председник.

Директорка Националне службе за запошљавање - Филијала Пријепоље, Ана Пејовић је истакла да је одржавање оваквог сајма од изузетног значаја као и да велики број незапослених на овај начин у директном сусрету са послодавцем може доћи до посла.

"Шивачи, угоститељи, возачи и економисти само су нека од занимања за које су исказали потребу послодавци на овом сајму", казала је она.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.