Нова Варош: Обележавање 100-годишњице великог рата 

Р. Поповић 01. април 2015. године Друштво Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Крајпуташи – неопходна већа брига потомака, државе и и наследника имања

Позвали установе културе из општина Нова Варош, Пријепоље и Прибој да у заједнички календар програма уврсте гостовање изложби, представа са тематиком из Првог светског рата. Апел да одборници СО разматарју рад Завицајног музеја и да се сакупља историјска града

Обележавање века одбране Србије у Великом рату биће у фокусу програма рада у 2015. Удружења потомака ратника 1912-1920. „Војвода Петар Бојовић“ у Новој Вароши, истакли су челници ове организације на пре десетак дана одржаној редовној годишњој Скупштини. Основни задаци Удружења у биткама против великог заборава биће нуђење иницијатива и сарадња, опомињање, подсећање и подстицање свих актера програма обележавања, као и пружање подршке и координарање неких активности, као што су промоције књига, изложбе, позоришне представе, брига о споменичком наслеђу, сакупљање историјске грађе, завршетак музејске поставке, издавачка делатност... 

- Позвали смо установе културе из општина Нова Варош, Пријепоље и Прибој да у заједнички календар програма уврсте гостовање изложби, представа са тематиком из Првог светског рата. Поново смо упутили и апел овдашњем Дому културе да певачка етно група припреми програм са „солунским песмама“. Предлажемо две промоције књига – „Војвода Петар Бојовић између покуде и похвале“ Божидара Јововића и „Ђенерал Крста Смиљанић“ Снежане Ђенић – казао је председник Одбора Удружења Драгољуб Гагричић и додао :

- Од локалне управе и Музеја инсистираћемо да се заврши прва музејска поставка у Новој Вароши и изложба обогати са експонатима о војводи Бојовићу и Великом рату, а затражићемо и да Општинско веће и СО разматрају рад Завичајног одељења. Заложићемо се и за издавање књиге Рада Познановића „Носиоци Карађорђеве звезде у Златиборском округу“ и окупљати се у славу и част ратника, помињањем и памћењем чувати успомену на јунаке, изразити захвалност за жртве и што су нам сачували отаџбину и даровали слободу. 

Пред тридесетак активиста и чланова Одбора окупљених у сали локалног парламента, Гагричић је говорећи о програмским циљевима Удружења током ове године подсетио да се мора подстаћи и брига о споменичком наслеђу и сакупљању историјске грађе јер се, како је оценио, у општини Нова Варош на овом пољу најмање урадило, а нетрагом нестају документи, личне ствари ратника, признања, одликовања... Оцењено је, између осталог, и да се број чланова Удружења мора увећавати (тренутно их је педесетак).

Скуп је, иначе, започео минутом ћутања поводом смрти Војислава Лола Стојића, једног од најистакнутих прегалаца и ентузијаста у Удружењу, чије је место у Одбору, одлуком чланства, уступљено Предрагу Педу Коруновићу.

СПОМЕНИК ОСЛОБОДИОЦИМА

Ангажовање чланства и Одбора да се са мртве тачке покрене акција подизања спомен обележја ослободиоцима из два балканска и Првог светског рата један од најпречих задатака Удружења у овој години. На иницијативу челника ове организације, Општинско веће је већ формирало Одбор који ће бавити овим питањем, а на Скупштини Удружења „Војвода Петар Бојовић“ су у ово тело изабрана још два представника привредног живота Нове Вароши – Ивко Шапоњић, директор „Лимских ХЕ“, и Мићо Зорић, директор „Златарпласта“. Следи процедура избора локације, док ће се о идејном решењу споменика питати искључиво струка како би он имао уметничку вредност достојну храбрим прецима. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.