Priboj: FAP jedva čeka Fince

novosti.rs (D. Gagricic) 29. јануар 2015. године Економија Коментари

Zlatarinfo logo

Mnogo dilema, nagađanja i strepnji među 740 radnika pribojske fabrike. Očekuje se spas za grad koji je odavno na prosjačkom štapu i infuziji

IMA li šta novo iz Finske? - najčešće je pitanje koje se juče postavljalo među radnicima FAP-a, ali i na ulicama Priboja. Ovde ko ozebli sunce iščekuju detalje dogovora predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa predsednicima finske kompanije "Sisu-auto" o pokretanju proizvodnje u nekad najvećoj fabrici teških drumskih vozila na Balkanu i poslednjoj uzdanici ovog kraja.

U fabriku i pogranični grad, koji su odavno na prosjačkom štapu i infuziji, informacije stižu "na kašičicu", pa se zvaničnici oslanjaju na izjave premijera. Poslali su, doduše, saopštenje da je Vlada Srbije pre nekoliko dana donela odluku o strateškom partnerstvu u kome bi 40 odsto FAP-a ostalo u vlasništvu države i da će za koji dan biti raspisan tender.

Ovde je mnogo nedoumica, dilema, nagađanja i "gluvih telefona", a zvaničnici se klone novinara uz napomenu "Nemamo šta da kažemo, sve će to država rešiti sa Fincima!".

- Finska fabrika zainteresovana je samo za jedan od tri velika FAP-ova pogona - "Preseraj" u Manovića Polju, uz reku Uvac i granicu sa BiH. Ovo su poslednje izgrađene hale, daleke 1984. godine, na 45.000 kvadrata, sa velikim presama za kabine drumskih krstarica - kaže jedan od FAP-ovih inženjera, koji ne želi da mu se pominje ime.

Ovde se saznaje, istina nezvanično, da se tamošnje hale umivaju i sređuju u prvom redu instalacije struje i vode, kao i da Finac Timo Korhonen, vlasnik poznate fabrike kamiona, ne želi da do ovog pogona prelazi preko graničnog prelaza sa BiH "Uvac" i teritorije opštine Rudo, kako se to činilo godinama. Istina, Pribojci su asfaltirali deo puta uz reku na teritoriji svoje opštine, ali je uzak kolovoz i ne pruža bezbednost. Ima i drugih verzija, ali se najčešće pominje da Finci neće stare hale građene sredinom pedesetih godina prošlog veka.

Čekajući Fince, odavno se osušilo mastilo na memorandumu potpisanom posle blokade barske pruge i dolaska Vučića u grad na Limu. Mnogi od 740 radnika matične fabrike strepe od rang-lista, makaza i gubitka posla i minimalca u dva dela.

Uz zebnje kako će država regulisati zaostale plate kamiondžija, kakva će biti sudbina četiri zavisna preduzeća FAP (čije su izdvajanje tražili Finci), radnike zanima dinamika proizvodnje kad stigne moderna tehniologija. Naime, najavljivala se izrada komponenti za male serije za uskospecijalizovana vozila namenjena nepristupačnim terenima, u početku sa 200 radnika.

- Oko 400 radnika je dobilo otpremninu, a nas 50 je ostalo "kratkih rukava" jer nam je nedostajalo po dve godine da odemo "na platu" u NSZ. Kako ćemo u penziju kad nas budu brisali sa spiska u firmi, a nije nam uplaćen staž? - zabrinut je jedan od metalaca.

POKRETANjE PROIZVODNjE

PRIBOJU nema opstanka baz FAP-a - kategoričan je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović. - Ovo je prva vlada Srbije koja je ozbiljno odlučila da reši problem. Pokretanje proizvodnje neće doneti dobro samo Priboju, gde je 5.000 nezaposlenih, već i kolektivima metalaca u okolnim gradovima - "Livnici" u Prijepolju, "Slogi" u Novoj Varoši...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

ekonomija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.