Zlatar: Obuka kod majstora

danas.rs (R. Popović) 12. јануар 2015. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Gastronomad

Novovaroški ugostitelji i kuvari imali su nesvakidašnju priliku da se nedavno u hotelu „Panorama“ uvere kako gastronomski majstor Nenad Gladić, široj publici poznatiji kao autor i voditelj popularne televizijske emisije „Gastronomad“, na svoj način priprema specijalitet zlatarskog kraja - pitu od heljde.

Bilo je to dragoceno i zanimljivo iskustvo za domaće kuvare, koji su tom prilikom prvi put probali heljdopitu sa orasima, pavlakom i raznoraznim mirođijama, ali i bliže upoznali sa detaljima iz profesionalnog života popularnog Lepog Brke. On je, inače, gastronomiju u praksi „ispekao“ na luksuznom kruzeru gde je postao vrhunski kuvar, gurman i svetski putnik, koji je godinama upoređivao jela pripremljena u vrhunskoj kuhinji sa receptima iz zemalja odakle oni i potiču.

Ova neobična kulinarska radionica samo je jedna od aktivnosti u okviru druge faze projekta „Regionalni razvoj vrednosti na području međuopštinske saradnje“, koju finansira USAID-a, a koji će do sredine maja 2015. godine na području opština Nova Varoš, Čajetina, Užice, Prijepolje i Priboj sprovoditi Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“ u saradnji sa lokalnim partnerima.

- Cilj projekta je brendiranje lokalnih proizvoda i uspostavljanje sistema integrisane gastronomske i marketinške ponude Turističke regije Zapadna Srbija. Radionicom na Zlataru pokušali smo da definišemo kako bi izgledao tipičan zlatarski ili planinski doručak koji bi zaštitili žigom kvaliteta i plasirali ga na tržište kao autentičan i tradicionalan proizvod - ističe koordinatorka projekta Snežana Milisavljević, i podseća da je krajnji cilj da se definisanjem i standardizacijom gastronomske ponude poboljša ekonomska situacija u ovom delu Srbije. Projekat RRA „Zlatibor“ pomogli su ovdašnji TSC i opštinsko Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.