Манастир Дубница: Освештана скулптура патријарха Гаврила

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 29. децембар 2014. године Традиција Коментари

Iguman Makarije i vajar Mitrovic Игуман Макарије и вајар Митровић (Фото: Д. Гагричић)

У манастиру Дубница, под Јавором, освештана скулптура патријарха Гаврила Рашковића, рад вајара Владимира Митровића из Трнаве на Златибору Повратак у завичај после три и по века.

У порти манастира Дубница, под Јавором, на дан ктиоторске славе, освештана је камена скулптура патријарха Гаврила Рашковића (1595-1659).После три и по века патријарх свештеномученик се вратио у завичај, у некадашње духовно средиште Старог Влаха, у светињу коју је обнављао дак је био на пећком трону.

Владика Филарет уруцио је орден Белог андјела Дусану Јелицу из Ивањице Владика Филарет уруцио је орден Белог андјела Дусану Јелицу из Ивањице

- Стигао је патријарх у свој свети манастир Дубницу, своме народу. Дошао је да нас учврсти у вери православној, да нам сачува огњишта, име и иметак српски.Уметник са Златибора Владимир Митровић умио је његово свето лице, ставио му јеванђеље и крст у руке, помогао му старом да се усправи, њему који је вазда био усправљен пред људима. Сагињао се само пред Богом и крсном славом – истакао је у беседи архимандрит Нектарије из манастира Давидовица у Лимској долини.

Домаћин ктиторске славе био је Нововарошанин Милош Куртић Домаћин ктиторске славе био је Нововарошанин Милош Куртић

Подсећајући да је патријарх био образован и уман човек, познати преписивач књига, о чему сведоче јеванђеља у САНУ и Кембриџу, Драгиша Милосављевић, историчар уметности из Ужица, истакао је да је клесар са мало извора и података градио његову фигуру и лик надахнут само – његовим делом.

- Овим спомеником мајстор је превазишао себе, можда и зато што су остварења овог светитеља попут дела многих других српских личности – заборављена и одавно прекривена патином заборава, па је вајару преко камене бисте припала улога својеврсног васкрсења ове знамените личности – рекао је, поред осталог, Милосављевић.

Поклоњење цувару вере и огњиста Старог Влаха Поклоњење цувару вере и огњиста Старог Влаха

Патријарх Гаврило, светитељ страдалник из знамените лозе кнезова Рашковића, у кратком времену проведеном на пећком трону, средином 17. столећа, обновио је и подигао више цркава и манастира у Полимљу, Старој Србији и Старом Влаху.

Овај чувар вере и огњишта кренуо је пут Русије у тајну мисију ослобођења балканских народа од турске власти.Када су, на жалост, све наде пропале, патријарха су на повратку у Србију, пошто је проказан, турски војници одвели у Брусу (Мала Азија), где је обешен, одбијајући да за живу главу промени веру. 

ОРДЕН БЕЛОГ АНЂЕЛА

Орден Белог Анђела, највише признање Милешевске епархије, владика Филарет доделио је архимандриту Макарију, игуману Дубнице и Хаџи Душану Јелићу, правнику и Негосаву Радовићу, предузетнику из Ивањеице, а грамате вајару Владимиру Митровићу, предузетницима Фику Авдићу из Нове Вароши и Радојку Бркушанину из Ивањице и шумару Владимиру Петровићуу из Кушића, на Јавору. 

ГРАДЊА КОНАКА

Двојица Ивањичана, Драган Лазовић и Драгољуб Бујошевић, који живе у Сан Дијегу у САД, градиће у манастиру Дубница конак – своју задужбину. Како је најавио Душан Јелић, кум Лазовића, припреме ће започети ускоро, уз сагласност Завода за заштиту споменика културе из Краљева, а радови крајем лета.Садашњи конак од 75 квадрата нема просторија за окупљање верника и посетилаца.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.