Nova Varoš: Obuka za zavarivače

Danas.rs (R. Popović) 13. децембар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo Zavarivač (Foto : Bizlife.rs

Ministarstvo omladine i sporta u Vladi Republike Srbije odobrilo je 831.000 dinara za podršku projektu „Zavarivač 2014.“, koji realizuje Udruženje građana „Plenum“ iz Nove Varoši. Predstavnici ove lokalne nevladine organizacije i resornog ministarstva potpisali su ugovor o realizaciji programa zahvaljujući kojem će do kraja januara 2015. četvoro mladih, nezaposlenih Novovarošana proći program obuke za zanimanje zavarivača.

Cilj projekta jeste doprinos u stvaranju boljih uslova za zapošljavanje mladih u zlatarskom kraju i to kroz pomoć u vidu edukacije i obuke za deficitarna zanimanja.

- Projektom je predviđeno da se za zanimanje zavarivača odnosno za rad na elektrolučnom zavarivanju u zaštiti internog gasa obuči četvoro naših sugrađana starosti do 30 godina, a koji se nalaze na evidenciji tržišta rada. Obuka u Institutu „Goša“ u Smederevskoj Palanci traje 35 radnih dana, nakon čega će polaznici dobiti dvojezične ateste što će im omogućiti veću prohodnost pri zapošljavanju, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, pojašnjavaju u UG „Plenum“ i dodaju da će polaznicima biti u potpunosti pokriveni troškovi, kako obuke, tako i smeštaja, hrane i prevoza.

Interna komisija ovog udruženja već je odabrala kandidate koji će uskoro krenuti put Smederevske Palanke, a završetak njihovo obuke očekuje se najkasnije do 20. januara 2015. Inače, u obrazloženju opravdanosti projekta „Zavarivač 2014“ koordinatori „Plenuma“ su naveli da obuka mladih za deficitarna zanimanja ključna za ublažavanje jednog od najvećih problema u novovaroškoj opštini, a to je nezaposlenost, posebno među mlađom populacijom. Nedostatak zavarivača u opštini i zemlji već je „hronični“ problem, a dosada nije bilo programa edukacije ili prekvalifikacije za ovaj obrazovni profil. Samostalna obuka je preskup poduhvat za pojedinca, pogotovo za nezaposlene od kojih većina na posao čeka već duži niz godina.

Izrada Lokalnog akcionog plana za uređenje zelenih i sportsko-rekreativnih površina u opštini Nova Varoš čini okosnicu još jednog projekta UG „Plenum“ pod nazivom „Eko aktivacija“. U okviru projekta, aktivisti ovog lokalnog udruženja sproveli su najpre među građanima anketu o tome da li su zadovoljni kako se u gradu održavaju zelene površine, kao i šta misle koje je nadležan da se o njima brine. Potom je dvadesetočlana radna grupa udruženja pristupila izradi nacrta LAP-a na ovu temu.

- Ideja je da kroz LAP pokušamo da Opštinskom veću odnosno Skupštini opštine nametnemo rešavanje problema u ovoj oblasti jer su ingerencije nadležnih ustanova neprecizne i ne daju odgovor ko se i na kakav način u kontinuitetu bavi održavanjem zelenih površina. Doneli smo i zaključak da kod opštinskih organa pokrenemo inicijativu da se lokalne odluke koje uređuju ovu oblast izmene i usklade sa važećim republičkim zakonskim aktima, kažu u „Plenumu“, uz podsećanje da su njihovi aktivisti izgradnjom „pečurke“na jednom od vidikovaca na Zlataru i uređenjem parka kod hotela „Panorame“ oplemenili deo zelene površine na ovdašnjoj planinskoj lepotici. Projekat , inače, finansira Evropska unija u okviru programa „ReForce“, a posredstvom beogradske Otvorene škole i SKGO.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.