Kako ostvariti prava na socijalnu pomoć?

zlatarinfo.rs 22. новембар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Informator za ostvarivanje prava i usluga iz socijalne zaštite, objavljen na sajtu Novovaroškog centra za socijalni rad, namenjen je građanima Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Nove Varoši u cilju njihovog obučavanja da na pravi način i od pravih institucija zatraže pomoć. 

"U skladu sa zakonom", podseća ovaj Informator, "pravo na socijalnu zaštitu ima svaki pojedinac i porodica kojima je neophodna društvena pomoć i podrška radi savladavanja socijalnih i životnih teškoća i stvaranja uslova za zadovoljenje osnovnih životnih potreba", a u navodi se i da se ostvarivanje ovih prava finansira iz republičkog i opštinskih budžeta.

Građanima se objašnjava i funkcija Centra za socijalni rad,  a u Informatoru se navode i  vrste socijalne pomoći i potrebna dokumentacija za ostvarivanje svakog od ovih prava.

Na osnovu Odluke o pravima i uslugama koje obezbeđuje Opština Nova Varoš, predviđeno je da sugrađani mogu ostvariti sva prava iz oblasti socijalne zaštite i to su : jednokratna pomoć, vanredna novčana pomoć, pomoć za nabavku udžbenika, pomoć za nabavku ogreva, naknada troškova smeštaja u internat van mesta prebivališta, naknada pogrebnih troškova, obezbeđivanje novogodišnjih poklona, oprema korisnika za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu.

Opština Nova Varoš, korisnicima socijalne zaštite od usluga nudi jedino pomoć u kući za odrasla i starija lica. 

Ovaj Informator podržan je u okviru projekta Jednaki u pružanju socijalnih usluga koji sprovode Građanske inicijative i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, finansira Evropska unija u okviru Programa Podrška civilnom društvu 2012, a sufinаnsirа se iz budžеtа Rеpublikе Srbiје – Kаncеlаriја zа sаrаdnju sа civilnim društvоm.

Informator možete naći na ovom linku: Informator

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.