Берићетна година: Кромпир напунио трапове

westinfo.rs (Ž. Dulanović) 13. октобар 2014. године Пољопривреда Коментари

Zlatarinfo logo Скупљање кромпира

Кромпир добро родио, али само на парцелама на којима су на време примењене агротехничке мере

И поред обилних киша кромпир је у нововарошком крају добро родио, али разлога да трљају руке због берићетног рода имају једино пољопривредници који су слушали савете стручњака и на време применили агротехничке мере. Мале парцеле је међутим уништила пламењача због чега ће њихови власници кромпира имати једва за сопствене потребе.

 Бранко Гујаничић из Акмачића каже да су приноси скоро дуплирани у односну на прошлу годину. Он је на Златару кромпир засејао на 20 хектара и највећи је произвођач у југозападној Србији.

 - Принос је око 40 тона по хектару, док смо у последње две године због сушног лета имали једва 25 тона. Одличан је и  квалитет рода, посебно у њивама на стрминама у којима се вода, због конфигурације терена, није дуго задржавала након обилних киша – каже Гујаничић.

 И у селима на падинама Јавора, познатом кромпирашком крају, произвођачи журе да пре нових киша кромпир изваде из бразеде.Драган Иванковић из Љепојевића који је пролетос у Калипољу засејао око два хетара кромпира каже да је задовољан родом.

 - Одавно нисмо имали бољу годину за кромпир од ове. Принос је око 40 тона по хектару, одличан је и квалитет а коначно имамо И  кртолу која је величином и обликом по укусу савременог купца. Проблем је међутим што га мало ко тражи а цена му је свега 20 динара  – каже Иванковић.

 Како тврде агрономи, ова година била је готово иделна за развој кромпира, али је погодовала и развоју штетних организама који су уништили род на појединим парцелама, углавном ситних произвођача. Пламнејача је ове године почела да хара још у јуну, али је већина произвођача стигла да на време заштити усеве захваљујући пре свега СМС прогнозама и саветима које им је Пољопривредна стручна служба Ужице слала на основу очитавања на 28 агро-метеоролошких станица у селима Златиборског округа.

- Код произвођачи који нису спровели пуну агротехнику и заштиту може се очекивати и пропадње кртоле у складиштима – упозорава Љубодраг Пантелић из  Пољопривредне стручне службе Ужице.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

poljoprivreda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.