Osveštani krstovi crkve na Javoru

zlatarinfo.rs (D. Gagričić) 10. октобар 2014. године Друштво Традиција Коментари

Zlatarinfo logo Crkva posvećena srpskim mučenicima od Kosova do današnjih dana ( Foto D. Marković)

Izgradnja hrama biće okončana do idućeg Javorskog sabora, koji se, po tradaciji i u spomen javorskim junacima, održava u nedelju pred Vidovdan.

Na crkvu na Javoru, posvećenu svim srpskim mučenicima od Kosova do današnjih dana, koji su živote položili za veru i otadžbinu, podignuti su krstovi, koje je osveštao vladika mileševski Filaret sa sveštenicima i monasima Mileševske eparhije.

Zemljište za izgradnju crkve nedaleko od Vasilijine česme i spomenika majoru Iliću i junacima iz Javorskog rata 1876. godine osveštano je letos, na dan Javorskog sabora.

Svetkovina ispod Vasilijina vrha Svetkovina ispod Vasilijina vrha

Braća Despot i Desimir Bojanović, iz ivanjičkog sela Kušići, darovali su manastiru Dubnica u Božetićima plac ispod puta Nova Varoš – Kalipolje – Ivanjica, uz samu opštinsku među i u blizini nekadašnje turske karaule i carinarnice.

U kriptu spomen-crkve biće, kako je rekao vladika mileševski Filaret, pohranjene i naći večni mir kosti ratnika, koje se i danas izoravaju pri obradi zemlje ili kopanju puteva i kanala u Kalipolju i javorskim selima i visovima.

Novi ukras planine Novi ukras planine

Uskoro će biti okončani radovi na priključenju struje i vode, a izgradnja hrama, najavljeno je, biće završena do idućeg Javorskog sabora, koji se, po tradaciji i u spomen javorskim junacima, održava u nedelju pred Vidovdan.

 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

tradicija


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.