Na usluzi starima

danas.rs (R. Popović) 20. септембар 2014. године Друштво Коментари

Zlatarinfo logo

Stanka Pucarević (80) već četiri i po decenije živi sama u porodičnoj kući u Drmanovićima. Sin i ćerka su joj u potrazi za boljim životom odavno napustili zavičaj, tako da joj je pomoć geronto domaćice Dragice Grbović (39) došla kao „melem na ranu“.

Dragica ovu vremešnu staricu neguje zahvaljujući projektu „Mi brinemo o starima“ koji na području opština Nova Varoš, Prijepolje i Priboj, uz finansijsku podršku Evropske unije i programa „EXANGE 4“, realizuju lokalni centri za socijalni rad.

- Jedva čekam da mi dođe utorak da vrata otvori moja Dragica. Mnogo mi je dobra, sve radi, nije joj teško ni u vrt u da uđe, okopa boraniju i malo neke crkavice što sam posadila.Siđe u grad, kog lekara i prepiše mi lekove.Imam decu,obilaze me, ali imaju oni svoj život i sekiracije. Teška je starost, nekad me ubi samoća, tako da mi, osim pomoći u kući, mnogo znači da imam sa kim po koju da prozborim – priča baka Stanka, koju je pre nekoliko dana obradovala poseta gerontodomaćice i predstavnika novovaroškog Centra za socijalni rad.Zadovoljstvo ne krije ni njena negovateljica.Već dugo je na tržištu rada, muž joj je uglavnom angažovan na sezonskim poslovima. Ima dvoje dece i dobro joj dođe zarada od oko 20.000 dinara, koliko mesečno “primi na ruke“ zahvaljujući ovom projektu. – Prepešačim i do desetak kilometara da bih stigla do pet domaćinstava kojima pomažem u održavanju lične higijene, kupovini namirnica i ostalih potrepština,pružanju elementarne zdravstvene nege i obavljanju nekih osnovnih kućnih poslova. Uradim nekad i puno više, nije mi teško, svi su stari, a dobrodušni ljudi. A i zadovoljstvo je pomagati narodu i tako zaraditi platu koja mi puno znači, pruža mi neku finansijsku sigurnost bar osam meseci koliko traje ovaj program – kaže Dragica, koja je takođe iz Drmanovića i svakog radnog dana obilazi korisnike u svom selu i jednom prigradskom naselju.

Aleksandra Vefić (42), po zanimanju poljoprivredni tehnolog, od 1991.godine bezuspešno traži stalno zaposlenje. I njen suprug je na tržištu rada, imaju dvoje dece školaraca, i platu koju privremeno zaradi kao geronto domaćica, brinući se o petoro starih I iznemoglih lica u gradskoj zoni, vise joj je nego potrebna. – Poboljšanje finansijske situacije jeste bio motiv koji me opredelio da se prijavim za posao negovateljice i prođem stručnu obuku da bih ga što uspešnije obavljala, ali prisutan je i osećaj humanosti i spoznaje da ste u prilici i da sa sa starim, bolesnim i uglavnom usamljenim ljudima popričate i saslušate i njihove muke - priča Aleksandra, koja brine o starini vedrog duha. A reč je o Vejsilu Haliloviću (76), koji živi u Novoj Varoši. Supruga mu je umrla pre 12 godina, a tri sina u rasejanju – jedan u Americi, a dva u Nemačkoj.

– Ne bih Sandru ni zašta na svetu menjao. Ovi sati što provede sa mnom su mi dragoceni, sve mi po kući sredi, skuva, obavi i kupovinu, ode do lekara po terapiju...Sve to puno znači , ali me najviše obraduju razgovori sa njom. Samoća je najgora muka, ne može čovek bez društva, zato je često ometam u poslu tražeći joj da skuva kafu da je zajedno popijemo i malo popričamo. Hvala Centru za ovu pomoć i bilo bi od velike koristi da se ona nastavi, da je dobiju svi naši sugrađani kojima je potrebna – zadovoljno priča deda Vejsil, koji je spreman i da plati za dobru uslugu i negu koju mu pruža gerontodomaćica.

Direktorka ovdašnjeg Centra za socijalni rad Jelena Leković i socijalna radnica angažovana na projektu „Mi brinemo o starima“ Alma Čičić zadovoljne su kako se program odvija i kakvo je stanje na terenu ( posebno jer su gerontodomaćice i korisnici uspostavili dobru saradnju i poverenje), ističući da će on doprineti poboljšanju položaja starih i iznemoglih lica na području ove tri susedne opštine, kojih je ukupno 320 od čega četrdesetak iz Seništa, Rutoša, Radoinje, Vraneša, Drmanovića, Vilova, Božetića i Bistrice i deset iz grada podno Zlatara. Ukupno je na programu angažovano 45 gerontodomaćica, od kojih je deset iz novovaroškog kraja.

- Uslugom pomoći u kući staračkim domaćinstvima omogućava se da njihovi članovi ostanu da žive nezavisno od drugih na mestu gde se osećaju najsigurnije – u vlastitom domu, u porodičnoj sredini jer se takvi korisnici teško opredeljuju za smeštaj u neku od ustanova socijalne zaštite. Projektom se, osim toga, podstiče i zapošljavanje jer je zahvaljujući njegovoj realizaciji do privremenog zaposlenja došlo i desetak naših sugrađanki lošijeg imovinskog stanja – ističu Leković i Čičić. One podsećaju da vrednost projekta, koji će se sprovoditi do kraja januara 2015., iznosi oko 198.000 evra, a da se u okviru njega Opština Nova Varoš obavezala da će iz budžeta za narednu godinu opredeliti oko 3,5 miliona dinara kako bi se usluga pomoći u kući nastavila, ali ukoliko se prethodno steknu zakonski uslovi i reši nešto komplikovanija procedura vezana za radno angažovanje negovateljica.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.