Autoput zaobilazi Užice, Zlatibor, Novu Varoš...

glaszapadnesrbije.rs 08. септембар 2014. године Друштво Коментари

Autoput Autoput (wikimedia commons)

Za deonicu Požega - Boljare, dužine 106,8 kilometara, završen je generalni projekat. U toku su pregovori sa potencijalnim partnerima oko izgradnje i ovog dela Koridora 11 i najizvesnija je koncesija, a najzainteresovaniji su Kinezi, pišu Novosti.

Tačka na višedecenijsku dilemu da li će auto-put ka moru ići preko Zlatibora ili preko Peštera, stavljena je u maju 2008. godine. Tada je Republička reviziona komisija usvojila definitivnu trasu, a ona ide od Požege i u području sela Prilipac dolinom reke Moravice, pruža se prema Arilju i Ivanjici, koju obilazi sa severoistočne strane. Dalje, dolinom Moravice trasa je položena južno sve do predela Kosavice i obilazeći Goliju spušta se do Kovilja, pored Biočana do Duge poljane, preko Peštera pravcem severoistok-jugozapad do Boljara, gde je granična tačka dogovorena sa Crnom Gorom. U odnosu na zlatiborsku varijantu, pešterska je kraća za 42 kilometra. 

Na putnom pravcu od Požege preko Peštera do granice sa Crnom Gorom predviđena je izgradnja četiri petlje, deset benzinskih pumpi, 18 odmorišta, 107 retenzija, a ukupna dužina mostova je 22, dok bi u tunelima bilo 27 kilometara. Tako je, naime, definisano generalnim projektom.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.